Retorikkekspert om Støre: – De fleste ansatte gjør narr av slike uttalelser fra ledere
Det koker internt i Arbeiderpartiet. Dette er retorikkekspertenes dom over Jonas Gahr Støres håndtering av kaoset.
Sjokkmålingene ryster Arbeiderpartiet, og presset mot Jonas Gahr Støre øker.
Det begynte på ny denne uken da Ap-politiker Stein Erik Lauvås bad ham av å gå av. Det fortsatte med at TV 2 mandag kveld meldte at mektige AP-topper ville ha Støre vekk og at et skifte kan skje innen jul.
Først tirsdag morgen kom Tonje Brenna og resten av AP-toppene Støre til unnsetning.
Tirsdag ettermiddag kom en ny tvist oppe i det hele da NRK meldte at deres kilder sier at Brenna er klar til å ta over om Støre må gå.
Samtidig opplever partiet elendige resultater på målingene og mister oppslutning i både Hordaland og Nordland.
Støre selv sier han fortsatt har tillit og er motivert til å lede partiet.
– Avfeier problemet
Retorikkeksperter KOM24 har snakket med er delt i årsakene til problemene.
Peggy Brønn, professor emerita i kommunikasjon, mener at Arbeiderpartiet fremstår splittet i håndteringen av krisen.
Hun kritiserer Støres kommunikasjon som unnvikende og mener han må være tydeligere i å svare på kritikken.
– Uttalelsene hans er ganske standard. «Jeg hører hva dere sier, og jeg vurderer det». Det er bare å avfeie problemet uten å ta tak i det. Det er slik ledere snakker når de egentlig ikke lytter. De fleste ansatte gjør narr av slike uttalelser fra ledere.
Hun understreker at Støre må legge fram sin sak og overbevise sine støttespillere om at han er den rette personen til å lede partiet.
– Dette er åpenbart vanskelig i dagens klima, siden han blir sammenlignet med Joe Biden og skadene Biden påførte Demokratene skade ved ikke å trekke seg i tide og gi Harris tid til å bygge opp sin sak overfor velgerne. Men 64 år er mye yngre enn Biden. Støre burde stå opp og være tydelig om sin posisjon hvis han planlegger å fortsette som partileder.
– Skittentøyvask i offentligheten
Professoren peker på at partiet skader seg selv ved å la interne konflikter utspille seg i mediene. Hun mener partiet nå består av fraksjoner som ikke evner å opptre samlet.
Her må Støre ta grep.
– Når mediene styrer narrativet, er det ekstremt vanskelig å ta kontrollen tilbake. Støre kan enten trekke seg grasiøst eller ta grep og virkelig lede – noe som innebærer å få støtte fra partiledelsen. Dette er ikke tiden for offentlig skittentøyvask, men for å vurdere situasjonen og finne ut hvem som er best egnet til å lede. På lang sikt kan det bety et lederskifte, men på kort sikt må Støre vise lederskap og få Ap på rett spor.
Folk følger nøye med, og det gir ikke mye tillit til partiet, påpeker hun. Brønn mener det ikke er klare alternativer på hvem som skal ta over etter Støre.
– Å bytte leder vil ikke løse problemene deres. En energisk og ung leder vil fortsatt møte de samme utfordringene, sier professoren og fortsetter:
– De må ta en gjennomgang av hvorfor de faller på meningsmålingene. Verden er i kaos, Norge trenger sterkt lederskap og en samlet regjering. Støre har et internasjonalt omdømme, og det er verdifullt for landet.
Brønn peker på at det som virkelig bekymrer nordmenn, er tilstanden til nasjonaløkonomien. Kuttene til kommunene kom som et sjokk for mange, og de forstår ikke hva som har skjedd. Hvorfor er vi i denne krisen? Er det Arbeiderpartiets skyld?
– Partiet må samle seg for landets beste. Intriger og småkrangler i mediene får dem til å fremstå som om de har mistet kontrollen, og det er ikke noe Norge trenger akkurat nå. Hvis de ikke får dette under kontroll, vil de fortsette å falle på meningsmålingene. Enten fordi Støre ikke trekker seg, eller fordi han ikke tar grep. Hvis han ikke gjør det, er han definitivt ute, avslutter hun.
– En dobbeltutfordring
Kjell Terje Ringdal, som er førstelektor ved Institutt for kommunikasjon ved Høyskolen Kristiania, mener Arbeiderpartiet kjemper i motvind.
– Situasjonen er ekstremt krevende. De har vært regjeringsparti i en periode hvor verden nesten har brutt sammen, med økonomiske nedgangstider, kriger og energikrise. Alt som kunne gå galt, har gått galt, sier han.
Samtidig mener Ringdal at partiet har gjort situasjonen vanskeligere for seg selv gjennom språkbruk og retoriske valg.
– Regjeringen startet med en hard linje som støtte fra seg mange velgere, særlig lillavelgerne følte seg tråkket på av retorikken til Arbeiderpartiet og LO, som har vært svært negativ overfor privat næringsliv og høyinntektsgrupper.
Ringdal beskriver dette som en «ulykke» for partiet, og hevder at regjeringens retorikk både stakkarsliggjør personer med lave inntekter og demoniserer de som tjener over 750.000 kroner i året.
– Dette hatske språket gjorde at partiet mistet viktige velgere som ikke følte seg inkludert. Sammen med den generelle motgangen for partiet, har dette bidratt til en omvendt magnet-effekt: Når det først begynner å bli et taperlag, så forsterkes tapefølelsen.
– Grunn til å bli fortvilet
Når det gjelder håndteringen av lederkritikken, mener Ringdal at Støre har klart seg bra.
– Da jeg hørte Støre på Politisk kvarter tirsdag, synes jeg alt i alt at han håndterte dette bra. Det er ingen grunn til å skamme seg over det. Det er grunn til å bli fortvilet, og det er grunn til å bli redd for Arbeiderpartiet. Men selve håndteringen hans er ikke dårlig.
Ringdal beskriver Arbeiderpartiets situasjon som en kamp på flere fronter.
– Partiet mister unge velgere, som nå i større grad går til Høyre, samtidig som de taper velgere til venstrefløyen, Senterpartiet og Fremskrittspartiet. Dette gjør det nesten umulig å bygge en sammenhengende koalisjon av velgere, sier han.
Til tross for utfordringene mener han Arbeiderpartiet har klart å justere kursen noe, men at det er krevende å endre en negativ trend i motvind:
– Når dårlige nyheter blir etterfulgt av flere dårlige nyheter, begynner folk naturlig nok å se på sjefen, sier Ringdal og avslutter:
– Arbeiderpartiet må jobbe hardt for å finne tilbake til en samlende kjerne som kan samle velgerne. Hvis ikke risikerer de å fortsette nedgangen.
Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@kom24.no