Hågen Pettersen

Spår flere konkurser i bransjen: – Lett å tenke det ikke er plass til alle

– Det er mer krevende å drive byrå i dag enn for ti år siden.

Publisert

– Vi har sykt flinke folk i bransjen vår som man må være konkurransedyktige på i forhold til betingelser og så har man et prisnivå som ikke er i stil med det. Man har et prisnivå som ofte kan ligge på 2010–2012 nivå og hovedgrunnen til det må være at det er altfor mange aktører med ledig kapasitet og da er det lett å tenke at vi er en bransje der det ikke er plass til alle.

Det sier Hågen Pettersen i Atyp til KOM24.

Byrået hans opplevde et svært turbulent 2023 og KOM24 har møtt han for å snakke om hvordan det var å være byråleder i 2023 og hvordan han ser på tiden framover. 

Og en av tingene han frykter er at flere byråer kommer til å gå over ende.

– Lugget umiddelbart

– Jeg er veldig spent, men jeg frykter det blir flere konkurser når vi har kommet til sommeren. 

Selv opplevde Atyp et svært turbulent 2023 der 30 prosent av omsetningen forsvant omtrent over natten.

Pettersen sier at de gikk inn i året full av optimisme etter et bra 2022.

– Vi opplever at vi blir mer og mer kjent i markedet og at flere skal ha oss med i prosesser, sier han.

For de som ikke husker det, så er Atyp et resultat av at reklamebyråene Ernö og Futatsu slo seg sammen høsten 2019.

En av dem som ville ha dem med var Coop, som satte avtalen de hadde med PHD i spill. 

– De kom til oss og lurte på om vi ville være med i landets største byråpitch, forteller han.

Etter å ha tenkt seg om kastet Atyp seg med og brukte store summer, det er anslått at de brukte arbeidstimer tilsvarende to millioner kroner på hele prosessen, som WAL til slutt kuppet.

– Det var fint, givende og lærerikt på alle måter. Men det som begynte å lugge ganske umiddelbart var at det var helt stilt på alt annet. Som byråleder sitter man der og tenker faen, man ble litt tatt på senga der, sier han og legger ikke skjul på at det ikke er noen god følelse. 

Som en konsekvens av et dårlig marked og at de ikke klarte å vinne Coop-avtalen måtte han permittere fire ansatte umiddelbart. 

Og selv om høsten ble betraktelig bedre med sunn drift måtte de se at driftsinntektene på 182 millioner kroner i 2022 gikk ned med omtrent 30 prosent i fjor.

2024 startet bedre

– Regnskapet er jo ikke klart, men vi har styrt mot break-even, sier han.

Han legger ikke skjul på at tallene ikke er i tråd med planen og sier at de må jobbe hardere for å sørge for at det ikke skjer igjen.

– Da handler det om å være offensiv, gjøre gode jobber på de jobbene man har. Det er bra for kunden og det er bra for oss. Og så må man våge å ha troen og være offensiv så man ikke blir passiv, sier han.

Han sier at det er lett å ha kontroll på kostnadssiden, men legger ikke skjul på at det er mer krevende å ha kontroll på inntektene, men at man klarer å ha kontroll fra kvartal til kvartal. 

Pettersen sier at første kvartal 2024 ikke ser så ille ut og han regner med Atyp tjener penger dette kvartalet. 

– Starten på året er bedre enn i fjor og det ser ut til at farten fra andre halvår i fjor holder seg, sier han.

Samtidig legger han ikke skjul på at 2024 ikke kommer til å bli et festår og at de nå er mer restriktive på ambisjonsnivået. 

Målet er likevel å øke inntektene med 25 prosent fra fjoråret og han forventer et resultat som er bedre enn i 2022, da de endte med en pluss på 792 000 kroner. Byråinntektene skal og opp til 2022-nivå igjen på 42,6 millioner kroner. 

Han regner med at byråinntektene i 2023 gikk ned med fem til seks millioner kroner.

En av måtene de skal sørge for å få pluss i bøkene på er ved å bli mer effektive.

– Vi kommer til å ansette færre enn vi ville gjort for to eller ti år siden og vi skal ta i bruk nye teknologier og implementere dem, sier han. 

I dag er de fire færre ansatte enn de var for ett år siden.

Oppfordring til annonsørene 

Og det er når vi snakker om dette han kommer med sin spådom fra tidligere i saken om at man kommer til å se flere konkurser framover. 

En av årsakene er prisbildet, en annen er det fragmenterte mediebildet.

Han sier at praktiseringen av markedsføring i et mediebildet som er mer fragmentert og med en nedgang i lineær-TV har gjort det ekstremt utfordrende å tjene penger.

– Alt skal skje raskere og med større og mer fragmenterte kvanta og derav mindre tid. Da må du gjøre mer og med og får driftskostnader relatert til det for man må ha mer verktøy, folk og kompetanse. Det er ei utfordring, sier han.

Pettersen mener det er mer utfordrende å drive byrå i dag enn for ti år siden.

Han peker på pressa marginer og at man har eiere og styrer som krever at man driver sunt.

– Det er mer moro med sunn drift og skal man drive sunnere med pressa marginer så må man legge om måten man tenker på og det krever ofte investeringer. Og å henge med på det løpet der, med omstrukturering og omlegging, som har foregått kontinuerlig i ti år, er utfordrende, sier han.

Men forretningsstrategien ved å ha alt integrert på et plan i ett hus, kommer de ikke til å røre ved.

– Endelig virker det som om vi oppleves som relevant der ute. Folk er mer oppmerksom på oss og tar mer kontakt med oss, forteller han. 

De har flere beilere på døren, men det er ikke aktuelt å selge seg ut av landet.

– Det er viktigere enn noen gang å være norsk. Vi heier på norske medier, vi skulle bare ønske at norske annonsører heiet me på norske byråer. 

Powered by Labrador CMS