Fredrik Sjøli, Seniorrådgiver i Kriminalomsorgsdirektoratet, påpekte at kriminalomsorgen er underkommunisert i samfunnet, og at det generelt er lite kunnskap om styresmakten.

Plutselig var Kriminal­omsorgen en TikTok-hit

– Det er en kommunikasjonsutfordring for vår etat å fylle kunnskapsgapet.

Publisert Sist oppdatert

(CARLS, OSLO): På KOM24 sitt TikTok-seminar møttes innholdsprodusenter og kommunikatører, både erfarne brukere av TikTok og de som var nysgjerrige på kanalens potensial for å nå ut med sitt budskap.

I dag dukker selv de mest uventede organisasjonene opp i For You-feeden på TikTok. Plutselig har til og med Kriminalomsorgen blitt en TikTok-hit.

– Vi gjorde dette svært ubyråkratisk, og tenkte «Vi kjører på – ingen kommer til å dø av det», sa Fredrik Sjøli, Seniorrådgiver i Kriminalomsorgsdirektoratet.

Underkommunisert i samfunnet

Som samfunnets straffegjennomføringsapparat er de avhengige av tillit fra allmennheten.

– Vi er en monopolvirksomhet som, ved behov, kan ty til fysisk makt og tvangsmidler. Men vi gjør langt mer enn å bare sperre folk inne; vårt fokus ligger på sikkerhet og endringsarbeid. Målet vårt er å fremme forståelse for vårt samfunnsoppdrag og å utføre det på en ansvarlig måte, sa Sjøli.

Han påpekte at kriminalomsorgen er underkommunisert i samfunnet, og at det generelt er lite kunnskap om styresmakten.

– Svært mange har likevel klare meninger om kriminalomsorg og straffegjennomføring. Det er en kommunikasjonsutfordring for vår etat å fylle kunnskapsgapet, sa Sjøli. 

Gjennom TikTok gir etaten innsikt i folkets informasjonsbehov, samtidig som de legger grunnlag for rekruttering.

TikTok-Stig

Det gikk svært kort tid fra ideen ble lansert til den første videoen ble lagt ut. Initiativet kom fra Stig Torgersen, som på den tiden var fengselsbetjent og barneansvarlig i Agder fengsel i Mandal avdeling.

Videoene viser eksempelvis hvordan besøk i fengsel foregår, fotlenkesoning, og viser møter med søkehunder. Målgruppen er alt fra pårørende og barn, unge domfelte, til de som skulle ønske å jobbe innen kriminalomsorgen.

Det er heller ikke store kostnader forbundet med dette. De har investert i en mobiltelefon uten SIM-kort og en gratis app for filmredigering.

– TRY, dere får ikke en telefonsamtale fra meg, lo han mens han pekte på gjengen fra TRY som nettopp hadde snakket om TikTok fra et byråperspektiv på scenen.

Tilbakemeldingene strømmet inn så snart den første videoen ble publisert. Facebook-gruppen «For Fangers Pårørende» skrev blant annet: «Flott at kriminalomsorgen ønsker å nå ut med informasjon til barn og unge på en ny måte.» I tillegg mottok de mye ros via e-post fra pårørende.

Torgersen ble raskt kjent under kallenavnet «TikTok-Stig», og barn på besøk i fengselet sa visst alltid: «Jeg vet hvem du er – du er TikTok-Stig».

Kjempenedtur

Nedturen på TikTok startet da Torgesen sluttet som fengselsbetjent for å bli politibetjent. Kapasiteten til å lage filmer ble redusert, og i tillegg trakk en annen viktig bidragsyter seg.

– Han mente at etaten gikk i feil retning og ønsket ikke lenger å delta i videoene. Vi måtte fjerne alt innhold med ham, og da gikk også antallet likes ned. Det var en skuffende vending, delte Sjøli.

@kriminalomsorgen Bli en del av denne gjengen 👮🏼‍♀️ Fristen for å søke utdanningen er 1. mars - søk på krus.no 👏🏼 #ofcourse #weare #utdanning #aspirant #fengsel #fengselsbetjent ♬ original sound - Kriminalomsorgen

Antallet avspillinger gikk dermed fra fem millioner i 2021 til 400 000 i 2023.

– Da Stig forsvant, forsvant også videoene en stund. Så lær av våre feil, og sørg for at det alltid er én person som har klart ansvar for kanalen. Hvis du har noen entusiastiske ildsjeler i organisasjonen, slik han var for oss, vil det gå fint.

På rekrutteringsfronten har TikTok vært en suksess. Sjøli påpeker at det er ingen hemmelighet at etaten ønsker flere søkere til Kriminalomsorgens høgskole og utdanningssenter KRUS.

– Vi har et håp om å spre kunnskap og at flere vil søke fengselsbetjent-utdanning, sier Sjøli.

I år tok KRUS over TikTok før søknadsfristen, og la ut ti videoer som totalt ble avspilt over 320 000 ganger. Dette resulterte i rekordhøye søkertall.

Stengte kommentarfelt

Som man legger merke til, er kommentarfeltet deres på TikTok stengt, og det er det gode grunner til.

– Vi har begrenset kapasitet til moderering. Kommentarfeltet er stengt med frykt for at folk skal legge ut sensitiv informasjon om seg selv eller andre, sier han og gir eksempler: «Jeg er dømt for ditt og datt, hva gjelder for meg?« og «Naboen min Rolf er tidligere dømt, og han er helt gæren..» 

– Vi frykter også at tidligere innsatte skal trakassere de ansatte. Man vinner ingen popularitetskonkurranse på å låse folk inne i fengsel, fortsatte Sjøli. 

I stedet har de opprettet en TikTok-e-postadresse for kommunikasjon med brukerne.

De hadde også en «Q&A» hvor kommentarfeltet var åpent, men det ble nøye moderert. Spørsmålsrunden ga dem innsikt i informasjonsbehovet og kunnskapsnivået blant publikum.

– Spørsmål om hva soning er rant inn. Det trodde vi alle visste, men her ble det tydelig hvilket kunnskapshull vi med kommunikasjonen vår på TikTok vil dekke, avsluttet han. 

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@kom24.no

Powered by Labrador CMS