
Ministeren etterlyste svar fra tek-selskapene. Dette fikk hun tilsendt
Meta, TikTok, Snapchat og Google måtte svare på hva de gjør for å beskytte barn og unge på plattformene sine.
I desember var representanter fra Meta, TikTok, Google og Snapchat i møte med digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap) og kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap).
VG skrev da at Nordtun «gikk til et brutalt og emosjonelt angrep på selskapene, som var bedt om å redegjøre for hvordan de kan bidra til at barn er trygge på nett».
Fulgte opp
Nå, noen måneder senere, har KOM24 fått innsyn i deler av dialogen selskapene har hatt i etterkant med Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet.
Her spør utredningsleder ved avdeling for digitaliseringspolitikk, Hege B. Sæveraas, hva de har gjort siden møtet for å trygge barn på nett, og om de har noen nye planer på gang.
TikTok, ved myndighetskontakt i Norge, Kjartan Sverdrup, skriver blant annet at de ønsker å etablere et forum for aktører som vil jobbe sammen mot digitale overgrep, og at det kanskje vil skje i samarbeid med Stine Sofies Stiftelse.
Ellers skriver han om foreldrekontroll, hvordan de skal legge til rette for balansert bruk av appen og mulighetene unge har til å lære gjennom den såkalte STEM-feeden.
Kan bli nytt møte
Martin Ruby fra Meta trekker fram to punkter som de «stadig jobber med», som det står i svaret. Det ene omhandler «teen accounts», som skal gjøre opplevelsen av å være på Facebook og Instagram ulik basert på hvilken alder ungdommene er i. Det andre Ruby skriver om er aldersverifisering.
DFD spør om Meta om de skal få på plass en norsk representant, men det svarer ikke selskapet på. I dialogen med Meta skriver også Departementet at statsråden ønsker seg et nytt møte.
Sondre Ronander og Kristian Riber fra Google skriver om foreldrekontroll, aldersgrenser, YouTube Kids og en rekke andre tiltak som de har jobbet med, også før møtet i desember.
DFD har også fått svar fra Snapchat, som skriver at deres plattform skiller seg fra de andre ved at de blant annet ikke har uendelige offentlige feed-er eller «likes», og at de i tillegg ikke har muligheter til å sende direkte. Også Snapchat har flere tiltak for foreldrekontroll, skriver danske Christian Mogensen. Han er deres nye myndighetskontakt i Norden.
Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@kom24.no