Høster internasjonale priser for fremragende forskning
Utmerket for banebrytende arbeid på EUPRERA-kongressen i helgen.
– Jeg har ikke vært på konferanse i utlandet siden 2019. Derfor var det ekstra inspirerende å vinne «Best Paper» sammen med Øyvind Ihlen.
Det sier Ketil Raknes, leder for Institutt for kommunikasjon ved Høyskolen Kristiania til KOM24.
For å dele ny metodikk og forskningsresultater, arrangerer European Public Relations Education and Research Association (EUPRERA) sin årlige kongress i samarbeid med anerkjente universiteter i Europa.
Kongressen ble holdt sist helg i Karlsuniversitetet i Praha.
Lobbyistforskning belønnet
Raknes og Ihlen presenterte nytt arbeid om hvordan politikere tolker lobbyistenes argumenter.
– Politikere er ikke alltid helt sikre på nøyaktig hva de mener eller hvordan de skal ta beslutninger. De står ofte overfor store dilemmaer, sier Raknes.
– Når det kommer til energi- og miljøfeltet i Norge, opplever politikere dette som spesielt utfordrende, akkurat som resten av oss. Derfor kan lobbyisme være svært nyttig, fortsetter han.
Raknes mener at hvis en lobbyist klarer å overbevise en politiker om at en bestemt løsning kan løse flere problemer samtidig, for eksempel både for miljøet og norske arbeidsplasser, blir det mye lettere for politikere å si ja til den løsningen.
Samtidig påpekte han at politikere står overfor dilemmaet med at de ofte blir presentert for løsninger med sprikende faktagrunnlag.
– Det er ingen enkle, universelle løsninger som løser alle problemer samtidig. Dette er noe mange politikere er klar over, legger han til.
Raknes mener prisen også påviste forskjellene i forskervurderinger. Han nevnte at noen kritikere mente forskningen ikke passet inn i kommunikasjonsfaget, men han argumenterte for verdien av å bruke klassisk retorisk teori i moderne organisasjonsvirkelighet.
– Prisen representerte derfor en seier for studier innen retorikk, uttrykker han.
Gjev livstidspris
– Ord svikter meg. Takk, takk.
Det sier Peggy Brønn, professor emerita ved BI, etter EUPREA utnevnte henne til «Distinguished Public Relations Scholar».
Brønn, som har vært pensjonist i fire år, uttrykker sin glede over prisen til KOM24 og sier det var «stor stas å vinne».
Livstidsprisen anerkjenner hennes enestående bidrag til forskning og utdanning innenfor offentlige relasjoner og bedriftskommunikasjon.
– Jeg var en «late bloomer». Jeg fikk ikke tatt en grad før jeg var 70 år, sier hun og deler sin historie om å flytte til Norge i 1990 og starte sin PR-karriere her.
– Jeg begynte å jobbe i PR, og det var min utdannelse fra USA. Men det var veldig vanskelig å få jobb, så jeg måtte ta en doktorgrad for å kunne forske og undervise. Det var nesten ingen i Norge som hadde så høy utdanning på dette området, avslutter hun.