Erna Solberg har fremdeles tillit innad i Høyre.

Ekspert om Høyres strategi: – Høyst uvanlig i norsk politikk

Erna Solbergs ektemann får omtrent all skyld for krisen i partiet.

Publisert Sist oppdatert

– Høyres strategi er å kaste Sindre Finnes under bussen. Hovedbudskapet deres er at han har skylden i dette. Og for at den forklaringen skal få legitimitet, må Solberg nærmest demonisere sin ektemann. Dette er høyst uvanlig i norsk politikk, sier Ketil Raknes til KOM24.

Han er høyskolelektor og ekspert på krisekommunikasjon og politikk ved Kristiania.

Fredag forrige uke kom det fram at Erna Solbergs ektemann, Sindre Finnes, tjente rundt 1,8 millioner kroner på kjøp og salg av aksjer mens hun var statsminister.

Solberg fortalte selv under en pressekonferanse at hun har vært inhabil i flere saker som statsminister som følge av dette.

Nesten en uke senere er det kommet flere nye opplysninger i saken. Høyre legger nesten all skyld på Finnes, og sier at han løyet og skjult viktig informasjon for Solberg.

– Går over streken

Les hva Høyre svarer her.

Erna Solberg var statsminister fra fra 2013 til 2021. Hun har vært gift med Finnes siden 1996.

– En slags hovedregel i norsk politikk er at privatliv skal skjermes. Her tar de på mange måter en konflikt i ekteskapet ut i offentligheten. Ingen andre enn Høyre selv kunne sagt det de sier om Finnes, sier Raknes.

Selv har Solberg trukket seg tilbake siden pressekonferansen. Høyres nestleder, Henrik Asheim, har besvart de fleste spørsmålene fra pressen. 

I et intervju med NRK (38:13 ut i videoen) begrunner han dette med at Solberg trenger ro i en vanskelig situasjon.

– En kan kanskje si at Solberg kunne vært mer på banen. Men de kan ikke gjøre henne tilgjengelig for mediene nå. Et naturlig spørsmål fra journalistene ville vært hva som skjer med hun og Sindre nå. Og det kunne hun nok ikke besvart, sier Raknes.

Personfokusert

Forrige ukes valg var et lokalvalg. Til tross for dette var partileder Erna Solberg en viktig del av Høyres valgkampstrategi.

Det endte med valgseier for Høyre, som i ettertid har blitt anklaget for å holde tilbake informasjon om aksjehandlene til Finnes. Det benekter partiet.

Samtidig tror Raknes at fokuset på Solbergs status i Høyre kan bli overdrevet.

– All forskning i Norge tilsier at folk stemmer på parti, og ikke på person. Og selv om de mener at hun er «too big to fail», er institusjonen Høyre større enn Erna Solberg.

Tidslinjen

Tidlig tirsdag morgen varslet Høyre at de ville komme med en tidslinje som skulle inneholde all informasjon om når Solberg og partiet visste hva.

Dette skulle bevise at hun ikke har skyld i situasjonen, og at Høyre ikke holdt tilbake opplysninger før valget. Tidslinjen kom ikke før 19:30 tirsdag kveld.

– Det var ingenting nytt i den tidslinjen. Men det var noen detaljer som var litt oppsiktsvekkende at de offentliggjorde. For eksempel at hun ikke hadde hatt kontakt med Finnes i dagene før valget.

– Denne saken hadde vært enklere for dem dersom Sindre Finnes var nestleder i partiet. Da kunne han gått av, så kunne de gått videre. At Høyre skal klare å dra denne saken gjennom en høring i kontrollkomiteen og en mulig sak i Økokrim, slik at Solberg og Finnes kan flytte inn i statsministerboligen igjen i 2025, virker usannsynlig, sier Raknes.

 KOM24 har forelagt sitatene fra Ketil Raknes til Erna Solbergs rådgiver, Cato Husabø Fossen. Han skriver følgende i en e-post:

– Jeg forstår ikke helt hva som er kritikken her. Mener Raknes at Erna Solberg skulle latt være å fortelle det som er sannheten?

Allerede mistet tillit

Peggy Simcic Brønn er professor emerita ved Handelshøyskolen BI. Hun tror ikke tidslinjen til Høyre har noen reell effekt.

– Når du tar et slikt grep, og går tilbake i tid for å vise hendelsesforløpet, har du allerede mistet tilliten. Du kan si hva som helst, mange vil ikke tro på det uansett. Høyre har et stort troverdighetsproblem her, sier Brønn.

Hun mener Solbergs valg med å sitte stille i båten kan fungere dårlig.

– Hun vil nok holde seg tilbake for å ikke skape nye overskrifter. Samtidig vil folk høre fra henne, fordi det er Solberg dette angår. Sånn sett virker dette som en umulig situasjon.

Brønn mener vi har sett et skifte i norsk politikk de siste 20 årene. Personfokuset har blitt større.

– Det er risikabelt å satse så mye på et enkeltmenneske som det Høyre har gjort, fordi mennesker gjør feil. Det er rett og slett en farlig strategi.

Powered by Labrador CMS