Oljefondets kamp for å vinne unge og verden
Når man starter opp sosiale mediekanaler fra scratch – hvor begynner man egentlig da?
(VIPPA, OSLO): Oljefondet står overfor en utfordring de fleste bedrifter bare kan drømme om: Å nå ut til en målgruppe på åtte milliarder mennesker verden over.
Dette innrømmet Halvor Pritzlaff Njerve, ansvarlig for fondets sosiale medier, da han talte på Social Media Days.
– Når du prøver å snakke til åtte milliarder i én og samme post, så når du egentlig null, forklarte Njerve.
Svakt engasjement
Selv om Oljefondet allerede hadde over 40.000 følgere på LinkedIn da han tiltrådte i april i fjor, viste dypere analyse at de primært nådde norske menn i alderen 40–60 år. Engasjementet var også svakt.
– Disse er et kjernepublikum og vår heiagjeng. Vi skal ikke glemme babyboomer-generasjonen, sa Njerve.
For Oljefondet er det avgjørende å øke tilliten bredt internasjonalt og blant yngre målgrupper, noe som var Njerves viktigste oppdrag. Rundt 22 prosent av Norges statsbudsjett kommer fra fondet, som kun investerer i utlandet.
– Derfor er utlandet så viktig for oss, og grunnen til at vi kommuniserer på engelsk. Alle dere som sitter her i dag har i snitt tre millioner kroner hver i Oljefondet. Det burde bety like mye for dere som for meg, antydet Njerve.
Han satte derfor en tydelig ny strategi med å nå «yngre og bredere» ut over de tradisjonelle kjernemålgruppene. For å få dette til, måtte Oljefondet satse på helt nye kanaler og kommunikasjonsformer.
Video for enhver pris?
Først gjennomførte Njerve en grundig research-fase for å kartlegge behov, muligheter og fallgruver.
Deretter gikk han over i en omfattende test- og analysefase med mye «prøving og feiling» på ulike plattformer.
– Vi har ikke en perfekt kanal ennå, selv om veksten har vært betydelig. Men vi analyserer like mye det som flopper som det som går bra, for å lære kontinuerlig, forklarte han.
Njerve innrømmet at de i denne fasen var forberedt på skikkelig dårlige resultater over en lengre periode før de endelig lykkes med å slå gjennom på de nye plattformene.
Én kanal som allerede er en storsuksess er YouTube, hvor den organiske veksten fortsatt er på hundre prosent. Spesielt aldersgruppen 25–34 år engasjerer seg sterkt, og overraskende nok kommer over en tredjedel av seerne fra USA – utenfor Norge som ikke engang er på topp 5-listen.
Videoformatet fungerer mindre bra på LinkedIn. I stedet er tekst- og bildebaserte pluss-artikler med dyptgående temaer mest effektive her.
– Vi skal ikke prøve å tvinge inn video for enhver pris på alle plattformer. Det blir for kostbart og for passivt innhold hvis vi ikke klarer å treffe med videoene. Vi må heller ta et skritt tilbake og fokusere på å skape innhold som faktisk stopper opp og engasjerer de brukerne vi ønsker å nå fram til. Slik skaper vi reell verdi.
Oljefondet ser nå fram til flere feil og suksesser i sin kamp for å nå yngre og bredere ut med sine budskap.
– Vi har forankret hos ledelsen at vi må være forberedt på å kunne ha skikkelig dårlige resultater over en lengre periode, før vi begynner å høste fruktene av den nye satsingen. Selv om det skulle ta tre eller fem år, så får det rett og slett bare være slik, sa Njerve og avsluttet:
– Jeg håper dere vil følge oss i sosiale medier for masse flopper, og forhåpentligvis noen suksesser.
Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@kom24.no