Anne-Lise Mørch von der Fehr skriver om mulighetene for å få et lobbyregister på Stortinget.

MENINGER:

«The Dark Side» krever flomlys på Stortinget

«Vi kommunikasjonsfolk blir gjerne anklaget for å jobbe i det skjulte, men i spørsmålet om åpent lobbyregister er det ikke vi som nekter å skru på lyset», skriver Anne-Lise Mørch von der Fehr.

Publisert

Vinterens overskrifter om tidligere Norsk Industri-sjef Stein Lier Hansens jaktturer på Hardangervidda viser at politisk påvirkning kommer i mange former.

Vi er ikke alltid enige med pressefolk, men i spørsmålet om åpenhet rundt lobbyisme er vi helt enige - vi mener innsyn i politiske prosesser og lobbyvirksomhet er grunnleggende premisser i et velfungerende demokrati. Og vi, som gjerne anklages for å representere «The Dark Side», vil ha fullt flomlys på besøksregister.

De som derimot absolutt ikke vil ha åpenhet om gjestelisten til politikkens storstue, er de såkalte styringspartiene. Selv nå, etter alle habilitetsskandalene, takket regjeringskompisene Arbeiderpartiet og Senterpartiet, og opposisjonspartiene Høyre, Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet, nei til forslaget fra Venstre i januar i år om å innføre en registreringsordning for lobbyvirksomhet på statsministerens kontor, Stortinget og departementene. Avsløringene av jaktturene i regi av Norsk Industris mangeårige leder, viser at styringspartiene burde kjent sin besøkelsestid. 

Det er ingen nyhet at samtlige presseorganisasjoner og vi i Kommunikasjonsforeningen i en årrekke har jobbet for et lobbyregister på Stortinget. 

En rekke PR-byråer og folk i bransjen ønsker det samme. Svein Tore Bergestuen sier det krystallklart i samtale med SVs Kari Elisabeth Kaski i podkasten «Tut & mediekjør» publisert 16. februar i år: «Jeg fatter ikke hvorfor det ikke er et lobbyregister.» Kaski vil gå enda lenger. Hun mener at også politikeres besøk på jakthytter bør registreres.

Kommunikasjonsforeningen stiller spørsmålet «Trenger vi et lobbyregister i Norge?» i vår ukentlige fredagsstafett som går mellom kommunikasjonsfolk over hele landet. Brorparten av stafettmottakerne så langt har svart rungede ja på det spørsmålet. En håndfull tar forbehold om at et register må bidra til mer åpenhet, men ikke mer byråkrati. Ingen har svart nei. Et par av dem som er mest forbeholdne, er de som jobber tettest med politikerne.

Det får meg til å klø meg litt i hodet. Hvorfor er motstanden så stor i politiske kretser? Hva er det med deres argumenter vi ikke forstår?

Flere frykter at et lobbyregister vil skape mer byråkrati. Du og jeg blir allerede registrert når vi besøker noen på Stortinget. Vi slipper ikke inn uten å ha en konkret person å møte. Hvor mange tastetrykk tar det å utarbeide en liste fra det besøksregisteret?

Et åpent besøksregister vil flytte møtene ut av Løvebakken, argumenteres det. Ligger ikke møtene allerede i politikernes kalendre? Vil det skape mer byråkrati å journalføre dem? Rikspolitikerne leverer jo, om enn muligens med varierende hell, reiseregninger. Å registrere møter vil kreve en ny rutine. Akkurat det har mange av oss fått med nye, digitale verktøy de siste årene. Vi skulle tro at politikerne burde fikse digitale løsninger de også.

Civita-rådgiver Eirik Løkke skrev i DN i januar i år kronikken «Neppe noen hensikt med lobbyregister». Der stilte han spørsmålet «Hvem kvalifiserer til begrepet «lobbyist»: Er bedrifter, helsearbeidere, eller lærere også å anse for lobbyister, eller er de privatpersoner?»

Absolutt et godt spørsmål. Verden er sjelden svart/hvit, men skal tvilstilfellene gjøre at vi ikke får innsyn i noe? 

Et annet argument er at møter med privatpersoner av personvernhensyn ikke skal offentliggjøres. Det er vi helt enige i, er det et argument mot å registrere møtene? 

Hva skal defineres som møter, og hva er private treff? Det må nesten politikerne selv vurdere. Selv om akkurat det, i lys av den siste tids habilitetsskandaler og avsløringer om jaktturer, kanskje er en litt vond akilleshæl for styringspartiene: Når glir personlige relasjoner over til politisk lobbyisme? 

Dette vil vi ha full åpenhet om. Det er ikke «The Dark Side» som nekter å skru på lyset.

———————————————-

Dette er et meningsinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i KOM24? Send ditt innlegg til meninger@kom24.no.

Powered by Labrador CMS