Bransjedebatten tok fyr: Nå åpner byråer opp om permisjon
Det var en taus byråbransje om permisjon. Nå åpner flere opp og deler sine praksiser.
I forrige uke skrev KOM24 at det var taushet rundt permisjon i byråbransjen.
Da vi sjekket med en rekke byrå om hvordan praksis var der, var Zynk det eneste byrået som svarte.
Kort tid etter saken ble publisert, fortalte Trigger-sjef Bente Kvam Kristoffersen på LinkedIn om deres praksis. Flere byrå har siden tatt kontakt for å dele sin egen praksis.
Fra Geelmuyden Kiese, First House og Apriil er det imidlertid fortsatt taust.
– Graviditet er en tilstand, ikke en sykdom
I 2024 hadde Trigger 20 prosent av sine ansatte i fødselspermisjon, og i fjor og året før kom fem nye babyer til verden blant de ansatte.
– Vi velger å kalle det ny trivselsrekord!, skriver Kvam Kristoffersen på LinkedIn.
For Trigger handler dette om kultur og om å ha gode systemer og rutiner, understreker hun.
Hun forklarer videre hvordan de tilpasser arbeidsoppgaver og støtter nybakte foreldre:
– Folk har ulike behov. Skreddersøm og tett dialog er nødvendig. Ikke bare for den gravide, men like mye for de som er småbarnsforeldre. Viktig å ikke bare tenke kvinner – vi må ha fokus på å tilrettelegge også for nybakte fedre.
Kristoffersen påpeker at tilbake fra permisjon skal man opp i fart sakte, men sikkert.
– Da er det viktig å gi folk nok tid akkurat i denne fasen. En helt ny jobbhverdag der sjonglering mellom kollegaer og syke barn (og egen sykdom man drar med seg hjem fra barnehagen) gir et perfekt krysspress. Kall det hjerne «krysstress». Et lite sjokk for mange som tror dette skal gå greit. Jeg tror det går best når man er litt ekstra tett på i akkurat den overgangen for da er det lett å bli stressa. Veldig stressa.
Trigger fortsetter å gi de ansatte samme oppgaver og faglige utfordringer.
– Graviditet er en tilstand, ikke en sykdom. Tilrettelegg og tilpass, men ikke ta bort oppgaver om den som er gravid ikke ber om det.
– Vi feirer når det kommer nye Trigger-babyer med Baby shower siste dag før permisjon, og blomster og en liten ekstra oppmerksomhet når man kommer hjem fra sykehuset.
Gir mer lønn enn det offentlige
Peder Mittet, CEO i Publicis, forklarer at de har jobbet spesielt med permisjonspolicy de siste årene for å forbedre praksisen på tvers av selskapet
Han påpeker at å få barn er en viktig livsbegivenhet som gir et nytt perspektiv på hvordan man prioriterer tid og energi.
Publicis har en prosess som tar for seg tiden før, under og etter permisjonen. Dette er beskrevet i deres personalhåndbok, der ansatte får oversikt over støtte, rettigheter og tilleggsgoder i byrået.
– Samtidig er det vår erfaring at det er stor forskjell på ansattes ønsker og behov, så det er alltid en individuell tilnærming innenfor dette rammeverket. Målet er at man som ansatt skal føle seg trygg og godt ivaretatt.
Når det gjelder tilleggsgoder i Publicis, dekker byrået mellomlegget fra det offentlige (6G) og full lønn (oppad begrenset til 12G) i permisjonstiden.
Nylig ble det også innført fridager med lønn knyttet til fertilitetsbehandling, som har blitt mer og mer vanlig.
– I utgangspunktet er det jo slik at arbeidsgiver skal være forsiktig med å ta kontakt da ansatte ikke skal føle at de «må jobbe» i permisjonen, så dette må skreddersys og tilpasses den enkelte, påpeker Mittet.
Mittet forteller videre at god dialog i alle faser av ansettelsesforholdet bidrar til sterkere bånd.
– Det er det mange eksempler på her, blant annet to helt ferske eksempler på at folk er blitt forfremmet på vei ut i permisjon som er viktig både for dem det gjelder og for å bygge riktig kultur rundt dette, skriver han og avslutter:
– Vi jobber langsiktig med karriereutvikling, og lar ikke en fødselspermisjon stoppe forfremmelse av flinke folk, skriver han.
– Gjør deg til en bedre rådgiver
– Vi trenger flere juniorer i dette landet. Vi heier på alle som vil lage de nye unge og lovende – både mammaene og pappaene, skriver Marte Ramuz Eriksen, CEO i WergelandApenes.
Hun understreker at de ansatte gjør sitt livs viktigste jobb, og at det er avgjørende for arbeidsgiver å gi dem den beste støtten mulig.
– Vi er generelt tussete og glade over å møte de små når de er innom, og vi blir gjerne med på trilleturer, legger hun til.
WergelandApenes dekker full lønn i permisjonstiden og sørger for å gi den oppfølgingen og involveringen de som er i permisjon ønsker og trenger.
– Det er egentlig ikke så veldig annerledes enn all annen medarbeideroppfølging: tett dialog, gode systemer og fleksibilitet tar deg langt.
Hun understreker også at foreldreoppgaven ikke slutter med permisjonen.
– Barn trenger foreldrene sine lenge, og til tider kan det også være krevende å være foreldre til større barn. Derfor er det viktig å invitere til åpenhet om alle livets utfordringer, og å legge til rette hvis det skulle dukke opp en hump i veien.
Eriksen påpeker at en riktig balanse mellom jobb og fritid er viktig uansett alder og livssituasjon.
Eriksen legger til at de sørger for at alle ansatte i permisjon får tilgang til viktig informasjon fra byrået via mail eller Slack, slik at de kan følge med på det som skjer – om de ønsker det.
– Og når det er veldig viktige ting, ringer vi, legger hun til.
Eriksen forteller også at de har hatt ansatte som har blitt forfremmet mens de var i permisjon, som Kristina Breivik, som både har rykket opp fra rådgiver til seniorrådgiver og blitt utnevnt til fagleder.
– Kristina er en dyktig rådgiver og klar for et opprykk. Da var det jo ikke noe poeng å vente. Med seniorrollen følger mer ansvar, og da var det naturlig å be henne om å gå inn som fagleder. Den jobben starter hun med når hun er tilbake på jobb i mars, og vi gleder oss til det!
– Permisjon er ikke hindring
Fra NoA får vi først en e-post sendt av Eirik Johansen, Head of Communication & PR i NoA, der vi får beskjed om å sitere Thomas Høgebøl (CEO), før de endrer det til at svarene er fra HR Manager, Gro Kjellén.
Deres svar er at selskapene i NOA har ulike praksiser. Generelt fokuserer de imidlertid på å være fleksible og tilpasse ansattes ønsker om inkludering for ansatte i permisjon.
– Målet er å balansere både faglige og sosial inkludering, slik at den ansatte i permisjon føler seg som en naturlig del av arbeidsmiljøet, skriver Kjellén.
Hun legger til at ansatte i permisjon blir invitert til sosiale middager, turer, fagsamlinger og kvartalsmøter i flere av selskapene.
– Det er alltid mulig å ta med babyen hvis det passer. Samtidig er det viktig for oss at deltakelse er helt frivillig – noen ønsker å holde kontakten med arbeidsplassen, mens andre foretrekker å fokusere fullt ut på permisjonen.
Kjellén påpeker også at permisjon ikke skal være et hinder i karrieren:
– Det har skjedd at ansatte har blitt forfremmet under eller rett før permisjon, basert på en vurdering av deres tidligere prestasjoner og deres rolle i selskapet fremover. Permisjon er ikke hindring for karriereutvikling i NOA, avslutter hun.
– Behandler dem på linje med andre
Andreas Wabø, CEO i Burson, forteller at det tilrettelegges for både sosial og faglig inkludering under permisjon, at det inviteres til ulike arrangementer gjennom året.
– De som er i permisjon skal behandles likt som øvrige ansatte, skriver han.
Burson opplever at ansatte setter pris på å inkluderes i det som skjer på jobben når de er i permisjon.
– Det at vi som arbeidsgiver har kontakt med dem gjennom året og behandler dem på linje med andre ansatte er viktig for at de skal føle seg inkludert.
Wabø forteller at de har hatt tilfeller der ansatte har blitt forfremmet mens de var i permisjon.
– Forfremmelse baserer seg på en grundig evaluering av den ansattes prestasjon over tid sett opp mot definerte kriterier i rollebeskrivelsene, og forfremmelse gjøres uavhengig av om den ansatte er i permisjon eller ikke, skriver han og avslutter:
– Hos oss er du en del av laget uavhengig om du er i garderoben, på benken eller på banen.