Sindre Beyer ser lyst på fremtiden.

MENINGER:

Sindre Beyer: – 2025 gir grunn til optimisme

«Velkommen 2025», skriver Sindre Beyer i dette innlegget og grunngir hvorfor han har troen på neste år. 

Publisert Sist oppdatert

Året vi legger bak oss, har vært et av de mest krevende for kommunikasjon-, teknologi- og kreative bransjer. 

Ikke fordi alt har sett mørkt ut, men fordi BNP-utviklingen fortsatt er den sterkeste enkeltfaktoren som forklarer svingninger i reklamemarkedet. Når små og store bedrifter sliter økonomisk, blir det mindre penger til reklame. 

Historisk sett har markedsbudsjetter hatt raskere svingninger enn BNP-utviklingen: I oppgangstider øker medieinvesteringene raskere enn BNP, og i nedgangstider faller de tilsvarende raskt. Dette påpeker ANFO i sin siste annonsørrapport, og det har de fleste i bransjen kjent på i året som gikk, enten de jobber med reklame, teknologi eller andre kommunikasjonsfag. 

Nedgangstider krever hardt arbeid og at alle gir litt ekstra for å lykkes – kanskje vi til og med har godt av det, for det utfordrer oss til å tenke nytt og finne smartere løsninger.

Likevel gir 2025 grunn til optimisme. Flere eksperter forventer rentekutt, og SSB anslår hele fem kutt i løpet av året. Kombinert med god reallønnsvekst, betyr dette at norske husholdninger får mer penger. For vår bransje betyr dette en mulig oppblomstring i markedet, hvor norsk kreativitet, som allerede har vist sitt høye nivå med 27 shortlists og 16 metall i Epica Awards, står sterkere enn noen gang. 

Når bedrifter igjen øker sine investeringer i merkevarebygging, netthandelsløsninger, tjenesteutvikling, design og reklame, må de gjøre dette med et langsiktig perspektiv. Gjør de ikke det, risikerer de at veksten uteblir, og at konkurrentene styrker sin posisjon.

Her kommer merkevareteori inn som en kritisk rettesnor: Bedrifter som investerer i å bygge sterke merkevarer, står bedre rustet til å høste langsiktige gevinster. 

Forskning viser at sterke merkevarer ikke bare beskytter mot konkurranse i nedgangstider, men også gjør det enklere å kapre markedsandeler i vekstperioder. Likevel er det lett å falle tilbake til kortsiktige prioriteringer når økonomien snur. Dette kan være en farlig strategi. En sterk merkevare er ikke bygget på kortsiktige grep, men på kontinuerlig arbeid for å skape mentale og fysiske tilgjengelighet hos kundene – uansett markedssituasjon.

Men merkevarebygging er ikke lenger en isolert aktivitet. Det er en serie av sammenhengende tiltak som strekker seg fra reklame til kjøpsopplevelse. Dessverre sliter mange virksomheter med å skape helhet i dette arbeidet. Ofte overinvesterers det i teknologi og underinvesteres i merkevare – eller omvendt. 

Denne ubalansen skyldes ofte ikke mangel på ressurser, men at organisasjonen er splittet i siloer. Kunden bryr seg lite om slike interne strukturer. Hun forventer en friksjonsfri opplevelse og en merkevare som leverer verdi og tydelighet.

For å møte denne utfordringen må vi bli flinkere til å jobbe sammen på tvers av kreativitet, teknologi og markedsføring. Det er motiverende å jobbe tverrfaglig – man lærer mye av hverandre og ser ting fra nye perspektiver. Det handler om å finne et felles grunnlag, som for eksempel en god forståelse av merkevarebygging og hva som skaper vekst. Når vi kombinerer det vi er skikkelig gode på med evnen til å samarbeide med andre, kan vi bryte ned siloene og få til enda bedre resultater – sammen.

Hos oss i TRY har vi tatt dette på alvor. 

Vi investerer i kunnskap og samarbeid på tvers av fagfelt. Gjennom snart 200 kurs i merkevareforståelse – rettet mot alle fra strateger til kreatører – har vi sett hvordan et felles språk skaper bedre samarbeid. Det er også derfor vi startet vår egen podcast, Alt vi kan. Med 100 episoder og 30 000 nedlastinger har vi delt innsikt som hjelper kolleger, kunder og andre fagfolk til å bygge en bedre forståelse av merkevarebygging. Episodene er korte nok til å høre på en jobbreise og kan bli utgangspunkt for nye samtaler – enten med ChatGPT eller en kollega.

Merkevareteori lærer oss at vekst ikke skjer i siloer. Det krever samarbeid, helhetlig tenkning og langsiktige investeringer gjennom kreativitet og teknologi. 2025 gir oss muligheten til å gjøre dette bedre. Men det starter med kunnskap – og evnen til å bruke den.

Godt nytt år!

———————————————-

Dette er et meningsinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i KOM24? Send ditt innlegg til meninger@kom24.no.

Powered by Labrador CMS