James Manyika ble i sin tid utpekt til en nøkkelrolle som Vice Chair of the Global Development Concil i Det hvite hus av Barack Obama og er nå Senior Vice President for Forskning, Tekonologi og Samfunn hos Google.

Dette sier Google om Forbrukerrådets AI-skepsis

Mener myndighetene både må regulere og samtidig ta verktøyene i bruk.

Publisert

(CANNES): Hele verden er nysgjerrig og de som lager produktene er i ekstase på hva de kan gjøre. Men Forbrukerrådet og deres søsterorganisasjoner er svært skeptiske og har sendt et brev til amerikanske myndigheter

Blant annet mener Forbrukerrådet at bruken av generativ AI skaper en rekke forbrukerutfordringer knyttet til personvern, manipulasjon, personlig integritet, svindel og desinformasjon. 

– Viktig og ekte

De sier også at tjenestene er svært energikrevende, noe som har stor innvirkning på miljø og bærekraft.

Særlig det siste mener Google-toppene er feil.

– For det første er påvirkningen på miljøet overdrevet, det har ikke blitt laget masse forskning som viser at det er reelt. Men de andre bekymringene er viktige og ekte, sier James Manyika, SVP for forskning, teknologi og samfunn i Google til KOM24.

Sammen med bare tre andre bransjemedier fra hele verden fikk KOM24 sitte ned med Google-toppene og snakke med dem om hvordan de jobber med AI og tenker på AI.

– Vi tenker mye på dette og de mulige farene med denne teknologien og i mitt hode er det delt inn i flere kategorier; Du har risikoen som er knyttet til når det som kommer fra systemene er feil, så har du risiko der folk misbruker verktøyene for å lage falsk informasjon, kriminalitet og svindel. Så har du den risikoen med sikkerhet. Og jeg mener det er rett av politikere og myndigheter å bekymre seg for disse tingene, sier Manyika.

– Mulighetene er store

Han sier at Google prøver å gjøre en rekke ting for å bli bedre og løse problemene. Han peker på vannmerking av bilder og Audio LM som kan gjenkjenne syntetiske stemmer med 99 prosent sikkerhet som to konkrete ting.

– Så vi prøver også å se om det er oppfinnelser som kan gjøre noe med misbruket av disse tingene. Samtidig må de som lager lover og regler tenke på hvordan kan disse tingene gjøre samfunnet vårt bedre, sier han.

For han sier mulighetene er store, ikke bare for å tjene penger for dem som vil det, men for å for både miljø og klimaforskning. 

Derfor er han klar på at myndighetene bør ta AI-verktøy i bruk raskest mulig.

– Synes dere myndighetene ikke gjør det nok?

– Gjør ikke nok

– De gjør ikke begge ting nok, de bør tenke på hvordan tar man i bruk disse veldig nyttige tingene for flest mulig og samtidig hvordan fokuserer du på og håndterer risikoene, sier han.

En annen vanlig kritikk mot AI er at den er både rasistisk og sexistisk. 

Google-toppene sier det er utfordringer knyttet til det, men det er et mindre problem enn hva man tror.

– I maskinlæring kjente ikke igjen mørkhudede personer, så vi prøver å lage programmer som fikser det og lager mekanismer som kjenner igjen skeivhet i rasisme og sexisme og prøver å løse det, sier han.

Manyika sier at noe av det som er interessant for han er når det kommer til giftig skeivhet er at mange som bekymrer seg for dette ligger fem år bak. 

– De bekymrer seg for teknologi som er fem år gammel. i dag, Det er langt, langt mindre rasisme, sexisme og skeivhet enn hva folk tror, sier han. 

Men sier at man har ikke løst alt.

– Det er nye spørsmål som løser de gamle men så er det og nye som kommer opp, peker han på.

Powered by Labrador CMS