
MENINGER:
SNAFU: Situation normal, all fucked up
«Dessverre ikke en upresis beskrivelse gitt dagens usikkerhet, og uforutsigbarhet knyttet til geopolitikk, miljø, handel og generell økonomi», skriver Jan Morten Drange i ANFO i dette innlegget.
En gang i året møtes markedsførere fra hele verden i regi av WFA på Global Marketer Week (GMW). I år var vi samlet på WFA sin egen hjemmebane, i Brussel. Et par tettpakkede dager med bransjens viktigste globale prioriteringer på agendaen.
Geopolitikken har aldri vært fraværende i et slikt forum. I år var dette enda mer fremtredende enn tidligere. Verden er litt i ulage om vi skal si det forsiktig.
Men selv om situasjonen er spesiell ser markedsførerne også store muligheter for innovasjon og vekst i denne usikre perioden. Dette er kanskje litt overraskende, men det gir oss grunn til optimisme.
Markedsføring kan, og skal være, en akselerator for vekst og verdiskapning. Mange markedsførere trives også godt i utfordrende tider.
Årets GMW var større enn noen gang. I regi av WFA/UBA var det 16 arrangementer og årets hovedkonferanse, bygget på UBA (ANFO sine kolleger i Belgia) sin Trends Day, et fantastisk arrangement forresten, med bl.a. Seth Godin og Peter Hinssen på scenen, hadde hele 2500 gjester. Totalt sett var anslagsvis 40 nasjoner representert.
Det er ganske litt upassende med et sitat fra Lenin i denne sammenheng. Det føles likevel veldig relevant.
«There are decades where nothing happens, and there are weeks where decades happen.»
Deler her noen av mine betraktninger etter disse dagene.
Det meste er i endring, rask endring. Men midt oppe i denne transformasjonen er det også slik at mye av det vi snakket om i løpet av disse dagene kan grupperes i en «back to basics» oppfordring. Vi vet alle hvor lett det kan være å bli blendet av alt som er nytt og «shiny». Det trenger vi ikke alltid å bli! For uansett endring handler det også fortsatt om merkevare, strategi og kreativitet! Det hjelper også med et optimistisk syn på verden og våre omgivelser.
Effekt i alle former er viktig. Her inkluderes også målinger og dokumentasjon. WFA sitt Cross media measurement prosjekt: Halo, med prosjekter i sen testfase i både USA (Aquila) og UK (Origin) går stadig fremover.
I neste fase tilgjengeliggjøres det en «oppskrift og anbefaling» for hvordan dette kan tas videre ut i mindre markeder. En annen gjenganger, riktignok litt på siden, er kunde-byråsamarbeidet. I lys av AI og Inhousing og ikke minst krav til transparens.
Selv om mangfold og bærekraft har fått noen skudd for baugen i den siste tiden er begge temaene selvsagt usedvanlig viktige. Både inkludering og bærekraft kan være drivere for vekst.
Stephan Loerke fra WFA viste i sin presentasjon til IKEA som har redusert sitt klimaavtrykk med 30 prosent og samtidig skapt 24 prosent topplinjevekst. Det ble også referert til P&G og Marc Pritchard som tidligere har sagt at minst halvparten av deres vekst de senere årene har kommet fra grupper man tidligere hadde «ekskludert»
AI er overalt og er uten konkurranse det temaet som vies mest oppmerksomhet. I forbindelse med at AI blir viktigere og tar mer plass i stadig flere roller, kan man gjerne legge følgende sitat på minnet; «If you don´t like change, you will like irrellevance even less.»
Om noe baner ekstra vei for AI for øyeblikket er det generell endringshastighet og geopolitiske og forretningsmessige utfordringer. Det er ingen tvil om at AI kommer til å endre vår hverdag dramatisk i fremtiden.
Et lite tankekors er verdt å ta med seg. Vi er enig i at teknologi, AI og media nå er ganske integrert og gjensidig avhengig av hverandre. De som i dag profitterer mest på dette er de globale plattformene fra Meta, Alphabet og Amazon. Det er også disse som investerer mest i AI. De som investerer mest i AI er også de som vinner i dette markedet over tid. Det er med andre ord lite som tyder på at maktkonsentrasjonen blir mindre fremover.
Peter Hinssen snakker om AI som menneskehetens ultimate innovasjon, hvilket jo godt kan være riktig. Gårsdagens digitale logikk er foreldet og internett må kobles om for å matche en AI styrt verden hvor det er agenter og roboter som vil besøke og handle på dine nettsider. Kundereisen må sannsynligvis dramatisk redefineres. AI har allerede endret vesentlig på hvordan vi søker, og handler på nett. Dette vil bare fortsette.
AI er, og vil være en effektivitetsboost uten historisk sidestykke. AI utfordrer alle aktører og all dynamikk i markedet, i alle retninger. Hvis dagens veksttakt fortsetter, vil ChatGPT ta igjen Google i løpet av bare fire år! Hvilket igjen betyr at Google søk slik vi kjenner det i dag, vil være historie og erstattet av AI søk om få år.
Det ligger en enorm kraft i verdien av å samle markedsførere fra hele verden til en slik uke som GMW gjør. Når verden går litt opp i sømmene er det kanskje kraften av globale møteplasser som kan lande oss, trygt og godt. En passe konklusjon og avslutning av en ganske lang oppsummering kan være Stephan Loerke, CEO i WFA, sitt Dickens sitat når han snakker om fremtiden:
«There are dark shadows on the earth, but its lights are stronger in the contrast»
Vi liker optimisme og vi liker positivitet. I en slik appell ser vi igjen lyset vi noen ganger har mistet av syne den siste tiden.
Anmerkning: Overskriften er «lånt» fra Stephan Loerke (WFA) sitt innlegg på UBA Trends Day.
———————————————-
Dette er et meningsinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i KOM24? Send ditt innlegg til meninger@kom24.no.