Anders Muurman Holm har testet ny bildegenerator – og har tydelige tanker om resultatene.

– 9 av 10 av disse KI-annonsene er ren søppel

OpenAIs nye bildegenerator vekker både begeistring og bekymring i bransjen. – Skrekkblandet fryd er kanskje dekkende, sier kreativ leder Anders Muurman Holm i Morgenstern.

Publisert

OpenAI har lansert sin mest avanserte bildegenerator til nå. Verktøyet, integrert i ChatGPT, lar brukere lage bilder fra tekst, redigere eksisterende motiver og skape visuelle variasjoner med høy presisjon – alt på sekunder.

Teknologien åpner for helt nye måter å jobbe på i reklame- og kommunikasjonsbransjen. Men den setter også fart på debatten om kvalitet, innsikt og kreativ verdi i et marked der hvem som helst plutselig kan «lage reklame».

På LinkedIn deles det nå daglig annonser, mockups og kampanjeforslag - laget på bare minutter.

Anders Muurman Holm, kreativ leder i reklamebyrået Morgenstern, lar seg derimot ikke imponere.

– Skrekkblandet fryd er kanskje dekkende? Det ser jo unektelig ganske så overbevisende ut. Men 9 av 10 av disse annonsene på LinkedIn er jo ren søppel, sier han til KOM24.

– High-end produksjonskvalitet blir verdiløst

Holm mener ingen av annonsene han har sett på plattformen ville skapt merverdi for kundene.

– De er kreativt svært svake. Det får mye stuss, først og fremst fordi det går fort å lage dem. Det gjør signalverdien deres enda lavere.

– Alle som har vært på LinkedIn den siste uken har sett verdien av en Ghibli-illustrasjon eller «actionleke-pakning» falle til ca. null kroner, sier han.

– Legger ved to verdiløse bilder fra ChatGPT for å illustrere poenget, sier Anders Muurman Holm. Her med «actionleke-pakning» og Ghibli-illustrasjon – to populære stiler i LinkedIn-feeden den siste tiden.

I Morgenstern jobber alle designerne aktivt med ulike KI-verktøy – også den nyeste fra OpenAI.

– Det er imponerende greier. Jeg er helt sikker på at det er faglærte designere som også blir de beste på bildegeneratorer.

Holm mener det er mye å hente – både i hastighet og produksjonsflyt – men at kvaliteten ikke nødvendigvis følger med på kjøpet.

– Det blir raskere å teste ut ideer. Kostnaden av håndverk blir lavere. High-end produksjonskvalitet blir demokratisert. Men… så er det kanskje ikke første gang tech-verden har demokratisert ting, også har det ikke blitt helt som vi har tenkt? Jeg mistenker at «demokratisert» i denne sammenhengen er synonymt med at high-end produksjonskvalitet blir verdiløst.

Bra reklame er dyr reklame

Holm mener KI har sin naturlige plass i bransjen – men ikke i idéfasen.

– Vi gleder oss til den blir bedre på de repetitive oppgavene. Vi trenger egentlig ikke at den lager en dårlig idé. Vi trenger at den brekker om et banner i førti formater – helt feilfritt. Så kan vi bruke tiden på å lage enda bedre ideer.

På spørsmålet om hva teknologien ikke får til – svarer Holm:

– Det går så fort at uansett hva jeg svarer, så står det seg dårlig i morgen. 

Holm mener det er i bransjens egeninteresse å bruke teknologien med omhu – og ikke ødelegge kostnads-markørene som gir reklame sin verdi. 

– En av grunnene til at reklame fungerer, er at den er dyr å lage og produsere. Det viser forbrukerne at merkevaren mener alvor og er en seriøs aktør. Høy produksjonsverdi var en av tre faktorer som utmerket seg i forskning på effektiv reklame.

Derfor mener han at løsningen fremover ikke er å kutte kostnader og presse fart, men å forsterke det kreative:

– Løsningen er heldigvis enda mer kreativitet, uperfekte ideer og menneskelig innsikt. Der er reklamebyråer ganske gode. Til og med bedre enn LinkedIn-eksperter.

Powered by Labrador CMS