Fra venstre: Christian Haneborg i Schibsted og Christian Thu i Amedia sier begge at de jobber hardt for å snu avisenes negative annonse-trend.

Bekymret for annonse-tallene: – På tide at annonsørene backer opp ordene sine

Norske aviser taper annonse-kampen mot globale aktører. Dette sier mediene selv om utviklingen.

Publisert

– Det er helt klart dette er krevende. Særlig når man vet at norske annonsører heier på norske medier. 

Det sier strategisk salgsdirektør i mediekonsernet Amedia, Christian Thu, til KOM24.

Mandag kom en nedslående rapport fra Medietilsynet som viser at annonseinntektene til avisene fortsatte å gå ned i 2023. De falt med 6 prosent til 4,1 milliarder kroner, som er historisk lavt.

– Det store paradokset

– ANFO refererer jo til dette som det store paradokset. Norske annonsører melder om at de er bekymret for den dominante posisjonen til de globale aktørene, og majoriteten av annonsørene mener at de utenlandske plattformene overkrediterer sitt bidrag, eller er usikre på om de gjør det, sier Thu.

Han mener annonsørene må begynne å vise at de setter pris på redaktørstyrte medier, også i praksis.

– Dette er jo ikke nytt av året. De globale aktørene vokser på norske annonsekroner, samtidig som annonsørene er bekymret for utviklingen. Så det er vel på tide at annonsørene backer opp ordene sine med handling.

Enkelt å kjøpe

I 2023 hadde de globale aktørene nær tre ganger så høye annonseinntekter som de norske redaktørstyrte avisene, og avisenes markedsandeler falt til 16 prosent, viser Medietilsynets rapport.

Thu tror dette handler om hvor enkelt det er å kjøpe annonser på ett sted gjennom de globale gigantene.

– Men enkelhet går på kompromiss med effektivitet. Når disse gigantene har bygd sine økosystem på algoritmer for massekonsum av innhold, er det jo helt klart at dette går utover oppmerksomheten og effekten på annonsene, og ikke minst den reelle prisen annonsører betaler.

– Ikke-redaktørstyrte ekkokamre gir vel heller ikke den beste konteksten for annonsører som er opptatt av tillit og ønsker å plassere merkevaren sin i en trygt annonsemiljø, legger han til.

Thu nevner at Amedia også legger vekt på at ting skal være enkelt, og at de jobber sammen med Aller om plattformen Markedsplassen.

– Dette er en transparent annonseplattform for annonsekjøp hos norske redaktørstyrte medier, hvor både annonsører og publisistene har tett dialog og kontroll på kjøpsløpet og effekten av annonseringen, sier han. 

Videre jobber de veldig tett med mediebyråene for å tilgjengeliggjøre både varelageret og dataen deres i de kjøpsplattformene de bruker.

– Sist men ikke minst er vi i Amedia opptatt av innloggede brukere. Vi har nå over en million verifiserte innloggede nordmenn vi kan målrette annonser mot. Det gir effekt for norske annonsører, sier Thu.

Skal snu det

Christian Haneborg er annonsedirektør i Schibsted. Han mener tallene fra Medietilsynet først og fremst viser at de globale aktørene har lyktes med å kapre oppmerksomheten og persondata fra norske forbrukere.

– Samtidig er deres høye markedsandel en konsekvens av at de samme globale aktørene selv står for egen effektrapportering, noe som lett resulterer i at norske annonsører overinvestere i disse plattformene på feil premisser, sier Haneborg.

Schibsted skal snu denne trenden med hard innsikt, sier han bestemt. Dette skal de blant annet gjøre i samarbeid med Norstat.

– Da kan vi dokumentere at Schibsteds nyhetsmedier har over 15 prosent høyere oppmerksomhet enn sosiale medier, og at mange av konverteringene vi bidrar til aldri blir kreditert oss. 

– Vårt fokus fremover er på hvordan vi kan gjøre Schibsteds merkevarer enda mer relevant for både brukere og annonsører. Sentralt inn i 2025 er å sikre at alle brukerne våre er logget inn, noe som vil øke konkurransekraften vår betydelig både mot brukere og annonsører, avslutter Haneborg.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@kom24.no

Powered by Labrador CMS