Johannes Høsflot Klæbo har 441.000 følgere på Instagram, som er klart flest på herrelandslaget i langrenn. Kristian Lohne Thomassen (i midten) og Sander Landmark tror idrettsutøvere har gode forutsetninger for å bli populære i sosiale medier.

SoMe-eksperter: Slik kan idrettsprofilene tiltrekke seg sponsorer

De mener det finnes flere veier til målet ved hjelp av sosiale medier.

Publisert

– Therese er inne på noe. Hun tenker riktig.

Det sier Kristian Lohne Thomassen til KOM24. Han er byråleder i Falk Media, og jobber mye med sosiale medier.

Forrige uke kom nyheten om at Equinor gjør det samme som Sparebank 1, og avslutter sponsorsamarbeidet med Norges Skiforbund.

Deretter gikk en av langrennssportens største stjerner, Therese Johaug, ut i VG og oppfordret utøverne til å gjøre seg mer synlige.

– I dag forventer sponsorer de tingene. Nå har sosiale medier kommet for fullt. Hele samfunnet er slik nå at man skal dele mer av det du gjør. Det som var før er virkelig historie. I dag må vi tenke fremtiden, sa Johaug.

Enig

Thomassen mener at folk forventer mer enn bilder fra skisporet dersom de skal trykke på «følg»-knappen.

– Det er klart at utøverne må gå litt i seg selv. Når vi er på sosiale plattformer ønsker vi å bli inspirert, underholdt og glade, sier Thomassen.

Han sammenligner de ulike plattformene med utesteder. Snapchat er som en bar eller en kafé, der man er for å prate med folk. TikTok og Instagram er mer som en kino. Her vil vi først og fremst sette oss ned og bli underholdt.

– Målet bør være å underholde litt, ikke bare å gå fort på ski. Kanskje kan vi få se noen «bloopers» fra garderoben? Man må rett og slett tørre å dele mer av seg selv.

Thomassen tror også at utøverne kunne tjent i lengden på å være mer åpne om nedturene.

– Det å komme seg opp fra en nedtur er ofte veldig inspirerende, og kan bli godt innhold. Da blir publikum som en heiagjeng, og det er lettere å engasjere seg.

Meninger

Equinor uttalte selv at de ikke lenger vil samarbeide med Skiforbundet fordi de legger om sin sponsorstrategi.

Både Heidi Weng og Anne Kjersti Kalvå, som begge er med på langrennslandslaget, sa til VG at de ikke har noen planer om å bli mer aktiv i sosiale medier.

Thomassen mener at utøverne gjerne bør tenke på hva de er opptatt av eller har meninger om, og at dette kan være en god måte å gjøre seg interessante for mulige sponsorer.

– For eksempel er det kanskje noen som har en sterk mening om bærekraft og miljøhensyn. Da kan et selskap som Strawberry, som har gjort sitt for å markere seg på det området, bli mer aktuell.

Målrettet

Sander Landmark er sosiale medier-ansvarlig i TRY. 

Han sammenligner utøverne med merkevarer, og mener de bør ha et bevisst forhold til hvem de vil nå i hvilke kanaler, og hva man vil oppnå.

– I tillegg må man anerkjenne at konkurransen om oppmerksomheten i sosiale medier er hard, og at utvidet rekkevidde ikke kommer av seg selv. Man må derfor være villig til å investere tid i profilbyggingen, og selv om det virker å være en selvfølgelighet; identifisere og publisere mer av innholdet som blir positivt mottatt, og mindre av det som leverer på det jevne, sier Landmark.

– Hva tror du publikum helst vil se av en skiløper på for eksempel Instagram? Hva ville skapt engasjement?

– Gjør som Henrik Christiansen og spis muffins i OL-landsbyen! Nei, da. Men det ligger noe i det. For jeg er overbevist om at det finnes en rekke ulike suksessformler, og viraliteten Christiansen har oppnådd er et godt bevis på det. Om man skal sammenfatte det, så tror jeg at det dreier seg om å by på seg selv. Uavhengig av om man ønsker å gi følgerne på sosiale medier et unikt innblikk i treningshverdagen, privatlivet – eller å spille på humor.

Landmark tror de som ønsker å bli bedre i sosiale medier kan lære av andre, også de som ikke driver med idrett.

– Jeg er fristet til først å bevege meg utenfor idrettsverden og si Petter Stordalen. Til sine mer enn 335.000 følgere på Instagram evner han å dele inspirerende og underholdende innhold om både jobb og privatliv. Med bred appell. Ellers har Karsten Warholm lagt seg på en forholdsvis upolert linje på Instagram som åpenbart engasjerer. Selv om det hadde vært gøy å se enda mer videoinnhold.

– Dyktige

Steinar Bjerkmann er mediekontakt for langrenn i Skiforbundet. 

Han skriver i en e-post til KOM24 at han Therese Johaug er meget dyktig i sosiale medier, og at hun er verdt å lytte til.

– Hun peker på ting som vi i Skiforbundet jobber med, og det er verdt å nevne at langrenn faktisk har flere hundre tusen følgere i sine kanaler samt at flere enkeltutøvere på tvers av grener er dyktige, skriver Bjerkmann. 

Likevel innrømmer han at de kan bli bedre.

– Vi kan alle bli flinkere til å legge ut bilder fra både treningshverdag og det litt mer private. Det handler om å by mer på seg selv, men det er viktig at det er ekte og naturlig det som postes. Synlighet er viktig og vi oppfordrer til å dele mer, samtidig er det viktig for oss å bemerke at skiprofilenes kontoer er private.

Han skriver videre at de er til stede på en rekke plattformer, som Facebook, Instagram og X. De vurderer også om de bør ha tilstedeværelse på TikTok, noe de har testet i noen grener.

– Flere av grenene har egne ressurser på området, men flere grener, for eksempel hopp og kombinert, styres av kommunikasjonsavdelingen. Sosiale medier er et viktig satsingsområde for forbundet, og vi var tidlig ute i 2012 med dedikerte ressurser.

 Fram mot VM på hjemmebane i Trondheim vil de ha fokus på å vise fram enda mer av det TV-seerne tradisjonelt ikke får se. 

– Det betyr en satsing mot mer «på innsiden»-stoff. Flere grener samarbeider også med fotografer for å styrke kvaliteten på innholdet. Vi øker også satsing mot mer visuelt/grafisk innhold i VM-sesongen, avslutter Bjerkmann.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@kom24.no

Powered by Labrador CMS