Flere har reagert på prisen man må betale for å se Premier League-fotball på Viaplay.

Ekspert om Viaplay-retorikken: – De får nok ikke noe mer sympati

Strømmetjenesten har lagt seg på en beinhard linje når de snakker om prisen på sitt eget produkt, og at mange velger å se fotball på ulovlige måter.

Publisert Sist oppdatert

Viaplay og prisene på Premier League-fotball er nok en gang et tema. For abonnementet som gir deg tilgang til å se kamper fra den engelske toppdivisjonen, må man betale 749 kroner i måneden.

Dette har blant annet sportskommentator i Nettavisen, Ernst A. Lersveen, reagert på.

Onsdag denne uken møtte han Viaplay Norge-sjef, Kenneth Andresen, til debatt i Dagsnytt 18 på NRK.

Andresen sammenligner ulovlig strømming med stjeling i butikken, og mener det trengs strengere lover for å slå ned på fenomenet.

– Et dilemma

Øystein Pedersen Dahlen er dosent ved Institutt for kommunikasjon ved Høyskolen Kristiania. Han tror Andresen og Viaplay har blitt nødt til å ta noen vanskelige beslutninger rundt måten de kommuniserer på.

– De står i et vanskelig dilemma. De klarer ikke eller kan ikke forklare helt hvorfor det koster så mye, samtidig som de vil få tydelig fram at de fordømmer bruken av ulovlige tjenester, sier Dahlen til KOM24.

Han følger selv med på engelsk fotball, og skulle ønske det var billigere. Han tror ikke Viaplay vinner hjertene til mange kunder slik de framstår nå.

– De får nok ikke noe mer sympati når de svarer som de gjør. Men det tror jeg heller ikke at de forventer.

– De kunne nok i teorien vært mer åpne på hva de har betalt for rettighetene, og hvor mye dette koster dem. Men de har vel vurdert det slik at de ikke vil si noe om hvordan de setter opp regnskapet. Dette gjør nok at de møter mindre forståelse for den høye prissettingen.

Vil ikke få forståelse

PR-mann og medieekspert Lasse Gimnes synes ikke Viaplay har gjort noe grunnleggende feil rent kommunikasjonsmessig.

– Det er klart de er opptatt av at folk ikke stjeler rettighetene som de sitter på, og at de synes dette er en kritisk og viktig sak. Dette handler heller ikke bare om Viaplay, men også om hele mediemarkedet generelt, sier Gimnes til KOM24.

Han er derimot enig i at prisen kan være høy for mange, og tror det kan være årsaken til at mange tar i bruk ulovlige tjenester.

– Det kan forklare hvorfor mange velger bort Viaplay, men det kan ikke ses på som en unnskyldning. Det er kriminelt, understreker han.

Gimnes mener Andresen har lagt seg på en svært tydelig linje i offentligheten. Likevel tror han ikke at retorikken fra Viaplay-sjefen vil få folk til å endre mening.

– Det tror jeg ikke han kan drømme om en gang. Premier League er på mange måter indrefileten av sportsrettigheter, spesielt i Norge der interessen er så stor. Da vil mange ha en mening om hva man må betale.

Åpenhet

Da Viaplay sikret seg retten til å vise Premier League i 2020, var det etter en omfattende budrunde mot daværende rettighetshaver TV 2.

Viaplay har aldri gått ut med prisen de betalte den gangen.

– Det er klart det har vært dyrt for dem. Samtidig kan man ikke si at Viaplay tjener for mye penger. Ser du på de økonomiske resultatene deres de siste årene, er det ganske trist lesing. Og mye tyder på at akkurat Premier League-rettighetene har fått betydning for det, sier Gimnes.

Han forstår hvorfor Viaplay ikke har sagt noe om pris. Samtidig mener han at både de og andre medieselskaper kan bli bedre på åpenhet.

– Akkurat dette er en avtale mellom to parter, hvor det antakelig står at innholdet ikke skal kommuniseres ut. Men jeg synes medieselskaper har mye å lære når det kommer til åpenhet, siden det er det de ofte krever av andre.

KOM24 har kontaktet Viaplay i forbindelse med denne saken. De har ikke svart på vår henvendelse.

Powered by Labrador CMS