Mads Liabø er markedsansvarlig i Brann og forteller i denne saken om hvordan markedsavdelingen jobber for å bygge merkevaren Sportsklubben Brann.

Brann snudde fra katastrofe til seiersraid: Slik har markedsavdelingen ridd suksessbølgen

– Det er supporterne vi kan takke.

Publisert Sist oppdatert

Vinteren 2021 snakket KOM24 med Branns markedssjef Mads Liabø om hvordan de skulle få klubben på beina igjen etter nedrykk, nachspielskandale og generell likegyldighet mot klubben i byen mellom de syv fjell.

Tre år seinere har Brann rykket opp, det er ingen klubber i landet som har flere folk på kamp, klubben har tatt cupgull, spiller jevnlig i Europa og kjemper i toppen av norsk fotball. Noe som stort sett har vært utenkelig for en av landets største fotballklubber.

Men hva har markedsavdelingen i klubben gjort for å utnytte all medgangen klubben har opplevd de siste tre sesongene?

Liabø innrømmer at de var nervøse da klubben gikk ned til Obos-ligaen etter 2021-sesongen.

Takker supporterne

– Man er spent på om folk fremdeles har hjertet i Brann etter alt det som har skjedd. Men det jo bare supporterne vi kan takke, som bare klamrer seg fast i klubben og holder fast i den, sier han.

Klubben hadde ikke noe særlig til markedsbudsjett å skryte av da de hadde rykket ned, men også der fikk de drahjelp av supporterne som lagde en egen nettside for salg av partoutkort (sesongkort, journ.mrk).

Klubben kastet seg på om delte etter hvert hvor mange partoutkort som var solgt.

– Det er takket være supporterne det ble blest om Brann igjen, sier han.

Alt til 16. mai det året fikk klubben og en ny daglig leder, noe som Liabø mener har vært svært viktig for suksessen.

– Han fikk muligheten til å begynne fra scratch og vi satte i gang en stor strategiprosess, forteller han.

Alle miljøer rundt klubben ble invitert med på prosessen, til og med den nylig avgåtte styrelederen, noe Liabø sier han sjelden har opplevd før fra egen erfaring med å jobbe med strategier for andre. Da har det ofte bare vært noen nøkkelpersoner som er med og lager slike strategier.

– Så endte vi opp med et strategidokument vi faktisk kan leve med, sier Liabø og man oppdateres hele tiden hvor man er i strategiprosessen.

På kommersiell avdeling har de nå møter hver mandag etter lunsj hvor de oppdaterer resten av klubben på hva målsettingene deres er og hvordan de ligger an.

– Hva trenger vi hjelp til? Hvordan kan vi gjøre det bedre? Og så videre. Dette for å inkludere resten av klubben i stedet for at man sitter på hver si tue, sier han.

Og en ny strategi, kombinert med at klubben rykket opp så tidlig at folk fortsatt gikk i shorts, gjorde at de fikk forberedt seg godt på returen til Eliteserien.

En ting de da gjorde var å omorganisere markedsavdelingen. Liabø er blitt markedsansvarlig og har med seg to stykker som jobber med sosiale medier, en medieansvarlig og en billettansvarlig. 

Vet hva som er viktig

I tillegg har de en avdeling som heter arrangement og drift pluss bærekraft og bedrift.

De jobber og tettere med sponsoravdelingen.

– Det har gjort at vi klarer å prioritere ting bedre. Det er igjen på grunn av den strategiprosessen vi hadde for nå har vi klarere for oss hva som er viktig i hverdagen vår, mener han.

Strategidokumentet oppdateres kontinuerlig. 

Underveis har man fått inn et damelag og de har inkludert de i strategien. 

Nå jobber de med å bygge opp damelaget og få opp interessen rundt det.

– Nå når vi og har fått de inn på Brann stadion ser vi og at det er muligheter for å nå en helt annen målgruppe enn de som kanskje går på kamp på Stadion til vanlig. Gjerne har de ikke gått på kamper før, men begynt nå for datteren vil se kvinnelaget. 

Kommersielt er det veldig interessant, sier han.

For disse nye supporterne skal kanskje kjøpe sin første drakt eller sitt første skjerf. 

Til nå i år har klubben solgt 316 kvinnedrakter. I hele 2023 endte de på 516 solgte drakter, som var en vekst på 80 prosent fra året før. 

Klubben har de siste årene jobbet mye med å få de yngre tilbake til Stadion.

Undersøkelser viser at det fortsatt er mer populært å sitte hjemme å se på Formel 1 enn å gå på Brann Stadion, men tallene viser og at Brann er blitt kule igjen for de unge. 

Klubben er aktiv på flere sosiale medier, blant annet TikTok og opplever at de treffer publikum i kanalene de bruker. 

Samtidig har de ikke noe som heter familietribune lenger, for med så mange ulike kamptidspunkt ble det vanskelig å få til å selge det konseptet til familier. Men det utelukket og andre, for eksempel om en gjeng skal gå fra jobb til Stadion for å se kamp og ta seg noen øl.

– Da ble det en hel tribune folk følte seg utelukket fra, mener han. 

Da måtte de komme på noe nytt.

Da Bergens Tidende kom inn igjen som tribunesponsor og hadde lyst til å sende livepodkast fra Stadion underkamp foreslo Brann at de heller kunne få noen plasser på den ene tribunen, hvor nå Ballspark sender live fra Brann-kampene.

– Plutselig gikk det fra å være den tribunen som ble fylt opp sist til at folk har lyst til å sitte der for det skjer noe annet enn bare det med kampene. Og så er BT flinke til å bygge opp profilene sine og bygge det produktet, forklarer han. og sier at det gir klubben drahjelp.

Klubben måtte i år stoppe salget på 10 000 partoutkort, for å sørge for at de kan få med seg de som bare vil se noen få kamper i året og sikre seg billetter

Og å bygge produktet er nettopp det Liabø driver med. De vil ha et sterkere fokus på å bygge profiler internt i egen klubb.

– Det har vi ikke vært så veldig gode på, innrømmer han.

De vil og fortsette med konseptene sine for å få snøballen til å rulle. 

De vil skape arenaer for afterwork og lignende arrangementer for å få folk på kamp og de vil skape en følelse av at Brann og Bergen ikke er noe uten hverandre.

Det gjorde de blant annet ved lanseringen av en egen film og byen og klubben rett før sesongstart, der man ikke ser en eneste fotball eller fotballspiller.

– Vi vil fortelle det at Brann og Bergen er ikke noe uten hverandre, sier han.

Men hva når motgangen kommer?

Håpet er at det får flere til å ta sin første tur på kamp.

– Vi har lyst til at enda flere i Bergen tar den første turen sin på Brann stadion, for man merker at dette er noe som betyr noe for veldig mange. 

Men en ting er å ha medgang. Alle som har fult norsk fotball i mer enn fem minutter vet at medgang sjelden varer. Særlig ikke i Bergen.

Så hva er planen til markedsavdelingen når det en gang begynner å gå dårlig ute på banen?

Vil supporterne stille opp for klubben på samme måte?

– Det er ikke lett å si. Men da er det dette med profilene og det med at byen er Bergen og laget er Brann noe vi må bygge videre på, sier han.

Brann.no er den mest leste fotballsiden i Norge med tolv millioner sidevisninger årlig. Klubben sitter og lurer på hvordan de kan kapitalisere på det. 

– Målet for Brann er å få inn 100 millioner kroner i inntekter på det som ikke er sport, årlig. Da handler det om annonser på Brann.no og hvilke konsepter kan vi utvikle på nettsiden som får folk til å legge igjen penger. Kanskje kan abonnement på nettsiden være noe?, avslutter han.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@kom24.no

Powered by Labrador CMS