Både Ronaldo og Neymar kan man igjen se på norske skjermer. Det er det mange som ikke er så glade for.
Både Ronaldo og Neymar kan man igjen se på norske skjermer. Det er det mange som ikke er så glade for.

– Det er ikke ulovlig det Viaplay gjør, men de mister moralsk troverdighet

Reaksjonene er sterke etter at det ble kjent at Viaplay har sikret seg rettighetene til å vise Ronaldo i Norge. Flere eksperter mener det kommer til å blåse over. 

Publisert

Fredag ettermiddag ble det kjent at Viaplay har kjøpt rettighetene til å vise Saudi Arabisk fotball på norske skjermer og reaksjonene har ikke latt vente på seg i sosiale medier.

Blant dem som har gått ut og reagert er kommersiell leder i Vålerenga Fotball, Andreas Aalbu, som skriver på X at det går faktisk en grense – og den grensen er brutt her.

Hasse Hope er og ute og harselerer med Viaplays valg.

– La oss roe kritikken LITT a

Han skriver «Nå skal det sies at Jamal Khashoggi var uttalt veldig positiv til IPTV helt fram til han ble kuttet opp i biter av styresmaktene i landet Viaplay nå får betalt for å samarbeide med, så la oss roe kritikken LITT a, dere».

Christian Sørgjerd, som er rådgiver på Stortinget for Rødt, skriver på sin side at «Har du hørt? Viaplay er så fornøyd med all omtalen den siste tiden at de snuser på både russisk og israelsk fotball nå.»

Jonas Aune Sundet i Rabona podkast mener at «De som bruker penger på Viaplay framover må sjekke sitt moralske kompass»

Reaksjonene har også kommet i både Sverige og Danmark, som også skal vise kampene med spillere som Ronaldo, Roberto Firmino, N'Golo Kanté og Neymar på banen og Steven Gerrard i trenerstolen.

Til VG sa sportssjef Kristian Oma at «Vi forventer ikke at dette skal generere en voldsom interesse, men det er et tilbud noen vil finne interessant. Vi tvinger ikke dette på noen»

– Mistet all troverdighet

Øystein Pedersen Dahlen er dosent ved Institutt for kommunikasjon ved Høyskolen Kristiania, han mener Viaplay har mistet all troverdighet ved å argumentere moralsk om at folk støtter kriminell virksomhet når de bruker IPTV i stedet for å betale Viaplay 749 kroner, når nettopp kanalen skal vise Saudi Arabisk fotball.

– Rent praktisk er det nå flere som kan legitimere overfor seg selv at de kan strømme ulovlig, mener Pedersen Dahlen. 

– Det er ikke ulovlig det Viaplay gjør, men de mister moralsk troverdighet ved å samarbeide med et udemokratisk regime, sier han og viser til at landet har både offentlige henrettelser og dødsstraff for å være homofil.

Pedersen Dahlen tror ikke denne saken vil ødelegge mer for Viaplay

– Det er en debatt nå og så går det fort over, sier han.

Det samme sier hans kollega på Høyskolen Kristiania, førstelektor ved Institutt for markedsføring, Karl-Fredrik Tangen.

– Uproblematisk

– Om de svarer mjukt og fortsetter å være kommersielle i tenkninga si, så er dette uproblematisk, sier han.

Han mener at så lenge Viaplay bare står i det, vil de få seere på dette prosjektet og. 

Han viser til alle protestene og støyen som var rundt fotball-VM i Qatar.

– Noen få er politiske hele tiden, noen litt av tiden, men mange er ikke det store deler av tiden. Derfor går det an å kjøre på med det som virker forkastelig i moralske diskusjoner, sier han.

Tangen sier at stormer i sosiale medier og leserinnlegg i mediene er underlagt en annen mekanisme enn det som bestemmer hva folk vil se på.

– De protestene foregår på en annen arena enn de prosessene som får folk til å bestemme hva de vil se på. Det er det samme som gjør at folk handler på Temu, sier han.

Thor Øyvind Jensen forsker på omdømme og forbrukertilknytning. Han sier at man her i landet har svake tradisjoner for direkte forbrukeraksjoner. 

– Det er en fordel for Viaplay, for de kan da tillate seg mer. Ta høyere priser og ha dårlig oppførsel, så lenge forbrukerne ikke har en tydelig stemme. 

KOM24 har vært i kontakt med kommunikasjonssjef Fredrik Olimb og sportssjef Kristian Oma i forbindelse med saken. Ingen av dem vil uttale seg og viser til saken som ble publisert i VG, fredag. 

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@kom24.no

Powered by Labrador CMS