Bildet til venstre er fra Vixen Awards, der flere norske influensere samles hvert år. Til høyre er Gard Øksendal, bedre kjent som MankeGard.

Influenser om rapport-funn: – Ikke overrasket

Flere faktorer påvirker det reklamebaserte innholdet til ulike influensere.

Publisert Sist oppdatert

I en rapport i Journal of Interactive Advertising skrevet av Mathilde Hogsnes, Tor-Morten Grønli og Kjeld Hansen, gjennomgår forskerne hvordan influenser-markedsføring arter seg ulikt i sosiale medier.

De deler influensere inn i ulike kategorier, basert på antall følgere på Instagram.

Influenser-kategorier

  • Mega-influenser: Over en million følgere
  • Makro-influenser: Mellom 500.000 og en million følgere
  • Influenser: Mellom 10.000 og 500.000 følgere
  • Mikro-influenser: Mellom 1.000 og 10.000 følgere
  • Nano-influenser: Under 1.000 følgere

Til sammen har de analysert 3.278 Instagram-innlegg fra skandinaviske influensere.

De minste har mye reklame

De såkalte mikro-influenserne er de som har størst andel reklame på sine Instagram-kontoer.

Av de 900 innleggene som ble analysert i denne kategorien, inneholdt 501 av dem reklame (56 prosent). Det de reklamerer for, er ofte subtilt blitt en del av noe de ellers pleier å dele på kontoen sin, for eksempel en bestemt aktivitet.

Når de reklamerer for klær, tagger de ofte merket eller butikken det er kjøpt fra på det bestemte plagget, uten at bildet i seg selv er spesielt annerledes enn et helt vanlig bilde.

Hva de reklamerer for, varierer også i større grad enn hos influensere med flere følgere, ifølge rapporten.

Kategorien over, som kun kalles influensere, hadde den aller høyeste andelen reklame. 61 prosent av innleggene inneholdt kommersielt innhold.

Innholdet ligner på det mikro-influenserne legger ut, men influenserne har lengre beskrivelser av det de reklamerer for og hvorfor de liker produktene.

I tillegg har de flere innlegg der de reklamerer for luksuriøse og dyre merker, der logo kan være svært synlig, men uten at merkevaren tagges eller lenkes til i bildet. Slik kan valget til influenseren framstå mer genuint og mindre «påtatt».

Tydeligere merking

I kategorien makro-influensere fant de den laveste andelen kommersielt innhold (46 prosent), noe forskerne beskriver som overraskende.

Reklamen i denne kategorien er mer profesjonelt laget, både når det gjelder bilde, video, og tekst. I tillegg er det tydeligere hvem de samarbeider med, på grunn av bedre merking. Samtidig har noen av dem egne merkevarer som de promoterer.

Blant innleggene til såkalte mega-influensere var 48 prosent reklame.

Også blant disse merkes reklamen tydeligere, og beskrivelsene av det de promoterer er ofte mer omfattende enn hos de med færre følgere. De har også mindre variasjon i hva og hvem de reklamerer for, og mange fronter sine egne produkter og merker.

MankeGard er en populær mann på TikTok.

Stiller krav

Gard Øksendal, bedre kjent som MankeGard, har 7.500 følgere på Instagram. På TikTok er han imidlertid mer kjent, med over 136.000 følgere.

– At influensere med mindre følgere reklamerer mer og merker dårligere, er kanskje noe av det minst overraskende jeg har hørt. Forbrukertilsynet kan ikke følge opp alle, og de minste blir ikke like godt fulgt med på. Da blir merkingen deretter, sier Øksendal til KOM24.

Han startet selv på TikTok i 2021, men antallet følgere gikk ikke veldig mye opp før året etter. I fjor fikk han sin første sponsoravtale, og etterpå har det kommet flere.

– Noen har management som jobber mer oppsøkende for å få avtaler. Jeg har e-post-adresse i bioen min, også har jeg lært med tiden hvordan jeg skal tilnærme meg forespørslene jeg får.

Ikke hva som helst

Øksendal sier at han er nøye på hvem han inngår samarbeid med. Han har laget seg en «smørbrødliste» med kriterier, og han vurderer nøye om han kan stå inne for det han reklamerer for.

– Selv om sponsoren kjenner merkevaren sin best, kjenner jeg mine følgere best. Derfor prøver jeg å gjøre noe som jeg kunne gjort i en vanlig, organisk video, sånn at følgerne ikke bare føler at de blir solgt til, sier han.

Han har også sagt nei til noen avtaler, og trekker fram en av Norges mest kjente merkevarer som eksempel.

– Jeg sa nei til Kvikk Lunsj fordi jeg ikke liker det. Det vet følgerne mine også, så det ville vært rart om jeg sa ja til den avtalen, sier Øksendal.

Han har ellers inntrykk av at mange influensere, også de som ikke har svært mange følgere, er nøye på merking og valg av samarbeidspartner.

– De jer er fan av har ofte veldig strenge regler. Hvis man velger å jobbe med et produkt som all vet at du ikke liker, skyter man seg selv litt i foten, mener jeg.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@kom24.no

Powered by Labrador CMS