I en rekke byråer tjener kvinnene langt mindre enn menn. Det viser byråenes egne oversikter.
I en rekke byråer tjener kvinnene langt mindre enn menn. Det viser byråenes egne oversikter.

Så mye mindre tjener kvinner i norske byråer

Nylig ble det kjent at kvinner har 78 prosent av lønnen til menn i WAL.. En undersøkelse viser at det er ganske vanlig at kvinner tjener dårligere i norsk byråbransje.

Publisert Sist oppdatert

For et par uker siden kunne KOM24 fortelle at kvinnene i WAL tjente 78 prosent av hva menn tjente. 

Byråleder Herman Mueller Stormyr kunne da fortelle at mye handlet om hvilke roller kvinnene hadde i byrået.

Statistikk fra Statistisk sentralbyrå viser at kvinners lønn utgjorde i gjennomsnitt 88,3 prosent av menns lønn i Norge i 2023.

– Differansen blir lavere år for år

Nå har KOM24 undersøkt hos en rekke andre byråer og situasjonen er ganske lik flere andre plasser, mens andre har en langt bedre balanse i lønn mellom kjønnene.

I Publicis er 58 prosent av de ansatte kvinner. Men menn har i snitt 15 prosent bedre lønn.

– Dette må sees i lys av at det er en overvekt av menn med høy senioritet og lang erfaring i selskapet, og en forholdsvis overvekt av kvinner i juniorstillinger. Vi ser at differensen blir lavere år for år, sier byråsjef Peder Mittet til KOM24.

Han peker på at i toppledelsen er de nå 40 prosent kvinner, noe som er en forbedring fra i fjor da det var en andel på 33 prosent.

Mittet sier at noen av måtene de jobber for å utbedre lønnsforskjellene på er ved å måle lønnsforskjeller mellom kvinner og menn på alle nivåer for å sikre rettferdighet og at de søker målrettet etter mannlige kandidater til junior- og spesialiststillinger for å utjevne kjønnsbalansen.

Dette er dentsus egen oversikt over hva menn og kvinner i byrået tjener.

– Vi har som mål å rekruttere, beholde og utvikle flere kvinner i ledende stillinger i selskapet. Det gjør vi blant annet gjennom å tilby ekstern lederutdanning til alle ansatte med personalansvar og å jobbe strategisk for å rekruttere kvinner til ledende stillinger, sier han.

Noen hundre meter unna Publicis er dentsu og deres rundt 248 ansatte. 59 prosent av dem er kvinner og de har 81 prosent av lønnen til mennene i byrået. 

«Har oppdaget enkelte forskjeller»

Byrået har flere kvinnelige ledere 17, enn menn 15, men kvinnene har bare 93 prosent av lønnen til menn. 

I årsrapporten deres skriver de at de har oppdaget at «det er enkelte forskjeller mellom menn og kvinners lønn.»

– I dentsu har vi fokus på lik lønn for likt arbeid. Vi har jobbet mye de siste årene for å sette data i system og danne et godt grunnlag for å gjøre gode analyser. Gjennom et tydelig rammeverk og dashbord med oppdaterte data tilgjengelig, jobber vi kontinuerlig for å sørge for at vi minimerer potensielle og eventuelle forskjeller i den ene eller den andre retningen, svarer dentsu-sjef Paal Fure på spørsmål om hvor mye kvinner tjener sammenlignet med menn.

I årsrapporten skriver selskapet at lønnsforskjellene skyldes et flertall av menn på de øverste nivåene i virksomheten og blant ledere på høyere nivåer. 

Men de drar og fram at antallet kvinner i mellomlederposisjoner har økt og at de over år har forbedret lønnsgapet mellom kvinner og menn.

De skriver og at de forventer å se en forbedring i kjønnsbalansen og i eventuelle forskjeller i lønn tilknyttet kjønn.

Det største byrået i landet er TRY.

– Har gitt resultater

Der viser tallene at menn og kvinner får like godt betalt.

Totalt er det 55 prosent kvinner i hele konsernet og totalt tjener kvinner 99 prosent av menn i snitt. 

– I TRY har vi jobbet styrke oss på mangfold over lengre tid, og det har gitt resultater. Det gjelder særlig i rekrutteringsprosesser til å bli ansatt i TRY og til lederposisjoner, sier TRY-sjef Sindre Beyer til KOM24.

– Så når det gjelder likestilling mellom kjønn er vi oppnådd gode resultater og endring de siste ti årene, mener Beyer. 

Blant toppledere er det åtte kvinner og seks menn, der er forskjellene litt større da kvinnene tjener 82 prosent av hva menn tjener. 

I TRYs søsterbyrå POL tjente kvinner i 2021 96 prosent av hva menn tjente. Kjønnsfordelingen var da 50–50.

Tre år seinere skriver byråleder Therese Becke at det er likelønn i selskapet, som nå har en kvinneandel på 56 prosent.

– Flere mannlige ledere

I Apriil er det nå 130 stykker som jobber, 49 prosent av dem er kvinner. I ledergrupper er det menn som har 60 prosent av jobbene.

– Lønnsmessig tjener menn i gjennomsnitt 6,5 prosent mer enn kvinner i Apriil, det kan ha en sammenheng med at det er noen flere mannlige ledere og partnere, skriver Apriil-sjef Erik Samsonsen.

I ANTI er også kjønnsfordelingen helt jevn. Der jobber det 27 kvinner og 27 menn. I ledergruppen er det tre kvinner og to menn og i styret er det jevn fordeling.

ANTI-sjef Kenneth Pedersen sier til KOM24 at lønnen er lik og.

– De ligger på samme lønnsnivå ut fra kompetanse og erfaring, sier han.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@kom24.no

Powered by Labrador CMS