Ole Janzso
Ole Janzso har jobbet med rekruttering i over 20 år. Han sier han aldri har opplevd lignende tilstander som nå.

På jobbjakt? Dette er det dummeste du gjør nå

Dette er rekruttererens råd til de som er på jobbjakt.

Publisert

– Det er veldig frustrerende å være kandidat i dag, for man bruker veldig mye lengre tid på å få seg jobb enn tidligere, for man konkurrerer med veldig mange flere.

Det sier Ole Janzso i Teft, til KOM24.

Første del av deres årlige Bransjerapport er ute og den viser at i fjor var det veldig høye arbeidsledighetstall og de har fortsatt oppover i år. 

– Aldri opplevd så høye søkertall

– Det er utrolig mange flinke folk vi møter som vi tenker at i et normalt marked skulle hatt en jobb. Det synes jeg er leit, skikkelig leit, sier Janzso.

Tallene deres viser at mens arbeidsledigheten i de kreative bransjene lå på 6,2 prosent i 2023, har den vokst til 7 prosent i år. 

Janzso peker på at arbeidsledigheten i denne delen av arbeidsmarkedet alltid ligger høyere enn gjennomsnittet, blant annet for folk bytter jobber ofte.

Han sier at de i Teft merker godt at det er mange uten jobb der ute.

– Store merkevarer og generalistroller får hundrevis av søkere. Søker du etter en content manager til Obos får su 250 søkere anyday. Men søker du etter en performance spesialist til et eller annet byrå man ikke har hørt om, får men fortsatt 20–30 søkere i beste fall, sier han og fortsetter;

– I løpet av alle de årene jeg har drevet med dette, har jeg aldri opplevd så høye søkertall til enkeltroller som det vi ser nå. Jeg har aldri sett på maken.

– Skyldes det at folk er ute etter trygghet?

– Ja, det er en veldig stor grad av trygghet. Det er klart at når du har jobbet i byrå de siste 2 1/2 årene, med det vi har vært gjennom nå, det er klart at det er helt ekstremt krevende for byråbransjen. Det er helt uten sammenligning med noe før. Så det er klart at du blir lei og sliten av det sier han.

Rekruttererens råd

Janzso sier at selv om det er mange kandidater der ute, blir det ikke lettere for arbeidsgiverne å velge. Rett og slett for at det er så mange søkere å velge blant.

– Om du er en av 250 søkere er det uvanlig å få en tilbakemelding. Og blir du kalt inn til intervju har du kommet en vei

De som er på jobbjakt har i snitt gått arbeidsledig i fire måneder og har søkt på 24 jobber før de får napp.

Rekruttereren har noen tips til dem som vil skille seg ut i jobbjakten.

Et av dem er at du må huske på å vise hva du faktisk kan.

Han sier at arbeidsgiver er mer opptatt av hva du kan enn hvem du er. Det er mindre kos og mer kompetansedrevet.

– Vær resultatdrevet på arbeidsgivers vegne. Med 250 søkere på jobbene dummer du deg om du bruker for mye tid på hvem du er som person. Vær mer businessorientert i søknader og på CV-er, sier han og sier at de har merket seg at det er det vanskelig for eldre arbeidstakere å få til.

Janzso ber deg og om å legge egg i flere kurver. 

– Søk på masse, åpne så mange dører som mulig. 7 av 10 som leiter nå har leitet i mer enn fire måneder og gjennomsnittlig antall sendte søknader er 24, sier han.

Men det lønner seg å bytte jobb

Men om det er noen trøst, så viser tallene til Teft at det negative med å være jobbsøker går i liten grad utover lønna du blir tilbudt. 

Som i fjor viser undersøkelsen at de som bytter jobb tjener på det, kontra de som blir værende.

– De som byttet jobb de siste tolv månedene har hatt en lønnsvekst på 10 prosent. Det er marginalt mindre enn for en tid tilbake. Men det lønner seg å bytte jobb, sier han.

Tallene deres viser at de som jobber i de store merkevarene opplever den samme lønnsveksten som samfunnet ellers, mens de i byråene har en slappere lønnsvekst. 

Janzso sier han er usikker på om det er noen bedring i arbeidsmarkedet akkurat nå, selv om de merker seg noen trender.

– Vi opplever at de større kundene setter i gang med prosesser de har ventet lenge med å gjøre, da de nå har underkapasitet. Da bemanner de gjerne opp mer enn de hadde tenkt. Men det er så akkurat nå at vi våger ikke så at det er en varig endring, sier han.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@kom24.no

Powered by Labrador CMS