Fra venstre: Thomas Johansen, Frode Sylliåsen, Hågen Pettersen og Gunnar Stensaker har fortsatt stor tro på Meta som annonsørkanal.

Facebook er fortsatt en attraktiv annonsekanal: 

– Facebook har en del unike funksjoner

De som kjøper og plasserer reklame i norske byråer har fortsatt stor tro på Facebook som kanal i årene som kommer. 

Publisert

Nylig kom IPSOS sin SoMe-tracker, med nye tall for sosiale medier i Norge.

Et av funnene i rapporten viser at antallet brukere på Facebook øker kraftig, noe som kanskje overrasker mange.

Det siste året er det etablert 120 000 nye Facebook-kontoer i Norge, og den daglige bruken har økt fra 65 til 67 prosent, noe som er langt høyere enn alle andre sosiale medier. 

Også blant de unge øker bruken og halvparten av dem mellom 18 og 29 år bruker Facebook daglig. 

– Vi er egentlig ikke så overrasket. Det har nok i bransjen og i bransjepressen blitt fokusert mye på at Facebook har «stagnert», og hva det «nye» er. Samtidig er det naturlig at konsum i ulike kanaler og plattformer varierer noe, og Facebook har fremdeles en del unike funksjoner, skriver Frode Sylliåsen i en e-post til KOM24. 

Han er Director Growth and Development i OMD, og trekker fram flere eksempler på hvordan Facebook skiller seg fra andre plattformer, sett fra et mediebyrås side.

– Facebook har events, integrasjon av nyheter og shopping med venner og familie på en måte andre plattformer egentlig ikke har et godt alternativ til, skriver han.

Fortsatt viktig

Facebook hadde sitt store gjennombrudd for 18 år siden. Nå har 3 670 000 nordmenn en bruker.

Sylliåsen legger derimot til at antall profiler kan være misvisende for dem, da det er konsum som skaper annonsevarelager.

– Facebook var allerede en viktig kanal for veldig mange annonsører, og en potensiell økning i dekningspotensial er naturligvis positivt – men det endrer ikke noe. Det bekrefter imidlertid at plattformen er aktivt i bruk i Norge, og slår kanskje ned på noen antakelser om at utviklingen går i negativ retning. 

For OMD har Facebook og Instagram ofte en viktig rolle når de jobber på vegne av ulike kunder.

– Facebook og Meta har allerede høy dekning, og gode verktøy for annonsørene til å realisere dekningen. De har også en effektiv ecommerce-plattform. Vi forventer ingen større endring i mediemiksen til noen av våre kunder basert på denne økningen i profiler.

Kan leve uten

Gunnar Stensaker er daglig leder i TRY Opt og spesialist på mediestrategi.

Han sier at Facebook og Meta-universet har en dominerende plass i de fleste medieplaner.

– De har vært gode på å utvikle plattformen sin hele tiden. Så selv om det kommer andre kanaler, så holder de seg aktuelle sier og han og legger til at Metas kanaler er blant dem som gir best effekt.

– Du treffer alle på Meta, sier han.

Stensaker sier at man kan klare seg uten Meta.

– Men det krever mer, for det er en god one stop shop for å nå veldig mange, sier han.

Han mener at det som er unikt med Meta er både bredden i målgruppene, variasjonen i annonseformatet og innsikt og effektmåling.

– Der er Meta fortsatt i en særstilling og det er derfor de fortsetter å være veldig store i alle medieplaner. 

Thomas Johansen er head of media i WAL han er langt på vei enig med Stensaker i at Facebook og Instagram fremdeles leverer gode resultater for mange annonsører. Dette henger gjerne tett sammen med fleksibiliteten, presisjonen og konteksten disse kan bidra med. 

Men han har likevel en stor bekymring.

Tallenes tale

– I dag er det flere spørsmålstegn rundt Meta sin posisjon enn tidligere, i lys av utfordringer med samtykkeløsninger, bruk og deling av data og nå sist endringer i faktasjekkprogrammet, skriver han i en e-post. 

Han tror ikke Meta kommer til å miste relevansen sin i nær framtid.

– Som mediekjøpere må vi forholde oss til tallenes tale, og de tilsier at Facebook fremdeles har en rolle i det norske mediemarkedet, skriver han.

Hågen Pettersen, byråleder i Atyp, skriver at Meta i lang tid har jobbet kontinuerlig med tilpasning og utvikling av sine plattformer for å møte preferansene til folk under 30.

– Sannsynligvis gjennomfører de også målrettede markedsføringsaktiviteter rettet mot målgruppen. Det kan jo være at det har gitt resultater? Men en økning på 120 000 nye kontoer syns jeg allikevel er noe overraskende, skriver Pettersen.

På spørsmål om mange kanskje har vært for rask til å nedprioritere Facebook som annonsekanal, svarer han at det avhengig av annonsør, budsjettets størrelse, reklameløsning, kommunikasjonens hensikt og målgruppe, er fullt mulig å oppnå resultater uten Facebook.

– Derfor tenker jeg at annonsører som har valgt å bytte ut Meta til fordel for bruk av andre medier lever godt med den beslutningen.

Samtidig har plattformen fortsatt betydelig nytteverdi i 2025, ifølge Pettersen.

– Meta har fremdeles klare begrensninger relatert til oppmerksomhetsverdi, sammenlignet med TV, BVOD og online videoformater. Deres sterke egenskaper er først og fremst relatert til målretting og høy dekning i befolkningen, og egner seg av den grunn fremdeles godt som virkemiddel til økt påminnelse om annonsørers kommunikasjonsbudskap.

 

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@kom24.no

Powered by Labrador CMS